Política

societat

Illa substitueix el cap de l’oficina pel pla pilot de la renda bàsica que vol redissenyar

Guillem Vidal és el nou responsable de desenvolupar el projecte que Aragonès volia impulsar el 2022

ERC adverteix que el pacte s’ha de complir “fil per randa”

El govern de Salvador Illa ha substituït el cap de l’oficina pel pla pilot per la implantació de la renda bàsica universal. El doctor en Ciències Socials i Polítiques, Guillem Vidal ocuparà el lloc del sociòleg Sergi Raventós -amb àmplia experiència en l’estudi de la implementació la prestació-, que ha estat cessat perquè el govern del PSC no acaba de veure clar el disseny del Pla del govern Aragonès i ja ha expressat la seva voluntat de redefinir-lo. Malgrat que la iniciativa forma part del pacte d’investidura firmat pel PSC i ERC, la consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, ja va expressar el 19 de setembre al Parlament que tenia “dubtes” sobre la seva implementació en els termes en què està definida. Martínez Bravo va declarar que la volia mantenir, però ja va avançar que “segurament” el pla no s’implementarà en aquest mandat i que l’oficina es mantindrà per revisar i “actualitzar” els treballs que s’han fet fins ara.

Guillem ha dedicat la major part de la seva trajectòria professional a investigar sobre les causes i conseqüències de la desigualtat i la seva relació amb el mercat laboral i la digitalització, així com a dissenyar propostes en l’àmbit de les polítiques públiques.

L’Oficina per al Pla Pilot per implementar la Renda Bàsica Universal estava adscrita fins ara al Departament de Presidència, però el nou executiu del PSC va decidir que depengués del Departament de Drets Socials i Inclusió.

El pla pilot que havia dissenyat el govern de Pere Aragonès preveia que prop de 5.000 persones cobressin una prestació mensual durant dos anys a partir de finals del 2022, però la manca de suports va impedir que es pogués executar.

ERC

El grup parlamentari d’ERC ha registrat al Parlament una bateria de preguntes sobre la Renda Bàsica Universal (RBU). Esquerra vol que el govern li doni les “explicacions pertinents” sobre els canvis al voltant del Pla Pilot per implementar la renda bàsica. En aquest sentit, Esquerra avisa el Govern del PSC que ha de complir “fil per randa” el pacte sobre la renda bàsica recollit en l’acord per la investidura i recorda que el pla elaborat per Aragonès és una “política pionera” a Europa.

Els republicans reivindiquen la renda que ara els socialistes volen replantejar com un “model” per combatre les desigualtats, i reduir el risc de pobresa i d’exclusió social que es manté a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia