Política

regne unit

Els ‘tories’ inicien el seu congrés a la recerca d’una posició política després del revés electoral

El congrés durarà 4 dies i d’ell en sortiran els dos candidats d’entre els quals sortirà al novembre el nom del guanyador

Els conservadors britànics (tories) comencen aquest diumenge a Birmingham (centre d’Anglaterra) el seu congrés anual amb la missió d’avaluar la seva posició política després del revés electoral que van sofrir en les eleccions del passat 4 de juliol.

Els tories faran en els quatre dies que dura aquesta cita anual –fins al 2 d’octubre– la seva travessia pel desert, a fi de reflexionar sobre els passos a seguir i considerar les propostes dels quatre aspirants a substituir a Rishi Sunak al novembre, així com considerar l’avanç del partit d’ultradreta Reform UK, de Nigel Farage.

Els diputats Kemi Badenoch, James Cleverly, Robert Jenrick i Tom Tugendhat, els quatre aspirants, parlaran durant el congrés per a intentar convèncer als afiliats sobre els mèrits de les seves propostes.

Aquesta cita, amb molts menys expositors que altres anys, se celebra enmig de fortes mesures de seguretat en el Centre Internacional de Conferències (ICC) de Birmingham.

Els afiliats decidiran qui serà el líder

Una vegada conclòs el congrés, els diputats tories decidiran, en sengles votacions a principis d’octubre, als dos últims candidats que seran sotmesos al vistiplau definitiu dels afiliats abans de conèixer-se al guanyador el 2 de novembre.

En els comicis generals del 4 de juliol, els conservadors van perdre 250 escons i es van quedar amb tan sols 121 dels 650 que conformen la Cambra dels Comuns (baixa) del Parlament, que es trien pel sistema majoritari uninominal.

Aquest va ser el nivell de suport més baix que mai hagi rebut el partit, per sota del registre de 1906, quan els conservadors van obtenir 156 escons.

Elecció oberta

En el començament del congrés, Jenrick i Badenoch es van manifestar aquest diumenge sobre la immigració, un dels principals punts de debat en els comicis de juliol i que s’espera domini aquesta cita tory.

Jenrick, visible favorit per a fer-se amb el lideratge, va dir a la BBC que, si arribés al poder, introduiria un límit en el nombre de migrants legals que poden entrar al país i que seria el Parlament el que fixaria aquest límit, mentre que Badenoch es va mostrar a favor que aquests puguin integrar-se a la societat britànica.

És el deure d’un govern “assegurar que la gent que ve a aquest país és perquè ho vol”, va puntualitzar Badenoch.

Hi ha una lluita ideològica entre aquells que prefereixen tenir un estat més petit, amb impostos baixos, i els que se situen en el centre, partidaris de generar major recaptació fiscal, segons els experts.

En els comicis de juliol, fins a 11 membres del govern de Sunak van perdre els seus escons pels avanços dels Liberals Demòcrates en circumscripcions tradicionalment conservadores i també pel populisme de Reform UK, entre ells l’exministra d’Educació Gillian Keegan, l’antic titular de Justícia Alex Chalk o qui va ser responsable de Defensa Grant Shapps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia