Política

pròxim orient

Israel tira endavant el pla d’incursió al Líban

L’exèrcit israelià fa petites incursions al llarg de la frontera i llança un intens bombardeig al sud del país àrab després d’haver comunicat als EUA una invasió terrestre “imminent”

Israel es prepara per a una operació terrestre al Líban, ignorant les crides de la comunitat internacional a un alto el foc. L’exèrcit libanès s’ha replegat aquest dilluns a la nit de la frontera amb Israel i les forces israelianes estan llançant una intens bombardeig al llarg de la línia divisòria, informa el diari israelià The Times of Israel. El mateix mitjà informa que l’exèrcit israelià ha fet ja petites incursions al llarg de la frontera i ha declarat “zona militar tancada” els voltants de les comunitats de Metula, Misgav Am i Kfar Giladi, totes elles situades al nord d’Israel, a tocar de la línia divisòria amb el Líban. A més, ha prohibit l’entrada a aquestes zones, segons també informen el diari israelià The Jerusalem Post i el canal de notícies per satèl·lit qatarià Al Jazeera.

Uns moviments que s’han conegut minuts després de saber-se que el govern liderat pel primer ministre, Benjamin Netanyahu, ha comunicat els seus plans d’entrada al Líban als Estats Units.

El Departament d’Estat nord-americà ha confirmat en un comunicat publicat aquesta nit (hora catalana) les informacions avançades poc abans pel diari The Washington Post i la cadena CNN, que Israel els ha informat que planejava dur a terme operacions terrestres d’abast “limitat” contra la infraestructura de Hezbol·là al sud del Líban. La campanya militar israeliana al Líban, segons han informat funcionaris nord-americans als citats mitjans, seria més limitada que la llançada durant la guerra de 2006.

La forca de pau de les Nacions Unides al Líban està aquarterada a les seves bases.

El ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, ja havia dit a la tarda que “la pròxima etapa” de la guerra contra Hezbol·là començaria aviat. Unes declaracions que arribaven després d’un atac aeri contra el cor de Beirut, el primer contra el centre de la capital libanesa des del 2006.

Mentre el ministre israelià feia aquestes declaracions, el número dos de la milícia xiïta libanesa, el xeic Naim Qassem, enviava un desafiant missatge a Israel. Ha dit que estaven preparats per una confrontació terrestre i que guanyaran com ho van fer el 2006. És el primer missatge públic d’un dirigent de Hezbol·là després de la mort del seu líder, Hassan Nasral·là, en un atac israelià a Beirut divendres passat, en el qual la milícia ha volgut treure múscul. També ha parlat aquest dilluns Netanyahu, i ho ha fet per llançar una crida als iranians a donar l’esquena als seus líders en un intent de desestabilitzar el país des de dins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.