Política

conflicte bèl·lic al pròxim orient

Israel envaeix el sud del Líban

La incursió terrestre, acompanyada d’un intens foc aeri i d’artilleria, consisteix en entrades limitades i selectives contra objectius de Hezbol·là a la zona fronterera

Israel ha entrat al Líban. Per primera vegada des de la guerra amb Hezbol·là el 2006, l’exèrcit israelià ha llançat una operació terrestre al país veí. Ha començat a les dues de la matinada hora local i es tracta d’una incursió amb atacs “limitats, localitzats i específics contra objectius i infraestructures de Hezbol·là” en diverses localitats pròximes a la zona fronterera del sud del Líban que suposen una “amenaça immediata” per a les comunitats del nord d’Israel, segons ha informat l’exèrcit israelià en un comunicat publicat aquest dimarts a primera hora del matí a la xarxa X. “L’operació Fletxes del Nord continuarà segons evolucioni la situació i en paral·lel als combats a Gaza i en altres escenaris [Palestina, Síria, i el Iemen]”, diu la nota militar recollida per la premsa local i les agències internacionals.

A més d’acusar Hezbol·là d’utilitzar “l’entorn i la població civil com a escuts humans”, l’exèrcit israelià ha advertit contra el moviment de vehicles al sud del riu Litani. La incursió terrestre va acompanyada d’intensos bombardejos aeris i foc d’artilleria a la frontera. L’exèrcit israelià ha llançat un edifici del camp de refugiats palestins d’Ain al-Hilweh, prop de Sidó, al sud del Líban, que tenia com a objectiu Munir Maqdah, comandant de la branca libanesa de la Brigada dels Màrtirs d’Al-Aqsa, el braç armat d’Al Fatah.

Bombardeig a Damasc

També bombardeja el suburbi de Dahiye, al sud de Beirut, així com Damasc, la capital siriana, on ha matat tres persones, entre elles una periodista.

Aquesta és, de moment, l’única informació que hi ha sobre la nova fase de la guerra al Líban que havia anunciat hores abans el ministre israelià de Defensa, Yoav Gallant,, una extensió de la campanya militar llançada fa gairebé un any a la Franja de Gaza, on els combats no han cessat.

Es desconeix el nombre d’efectius que participen en l’operació terrestre al sud del Líban, així com els llocs concrets on es desenvolupa. És cert que en les últimes setmanes l’exèrcit israelià havia concentrat desenes de blindats a la frontera amb el Líban i havia mobilitzat dues brigades de reservistes. Però es desconeix quan efectius han entrat al territori libanès i en quins punts tenen lloc els combats.

La nova “fase de la guerra” ha anat precedida de la retirada de l’exèrcit libanès a cinc quilòmetres de la frontera, la declaració de les comunitats de Metula, Misgav Am i Kfar Giladi, situades al nord d’Israel, com a zona militar tancada i prohibida a civils fins al pròxim 6 d’octubre i d’un intens foc aeri i d’artilleria contra el sud del Líban i Beirut, la capital del país.

Abans de llançar l’operació Israel ha informat els Estats Units de les seves intencions. El secretari nord-americà de Defensa, Lloyd Austin, ha confirmat en un missatge a la xarxa X que dilluns havia parlat de la invasió amb el seu homòleg israelià. “Vam estar d’acord en la necessitat de desmantellar la infraestructura d’atac de la frontera per garantir que Hezbol·là no pugui perpetrar atacs similars als del 7 d’octubre (en al·lusió als perpetrats l’any passat per de Hamàs) contra les comunitats del nord d’Israel”, diu Austin en la nota, on també expressar el seu suport a Israel i al seu “dret a la defensa”.

Per la seva banda, el número dos de Hezbol·là, el xeic Naïm Qassem, havia fet al·lusió a una invasió terrestre israeliana hores abans del seu inici, en el primer discurs públic d’un dirigent de la milícia després de la mort del seu líder, Hassan Nasral·là, en un bombardeig israelià a Beirut divendres passat. El xeic va treure múscul i va dir que Hezbol·là estava preparat per a un combat terrestre i va assegurar que guanyaran com ho van fer el 2006.

La incursió israeliana llançada aquest dimarts a la matinada contra el sud el Líban és la primera en gairebé al sud del Líban és la primera en gairebé dues dècades, després de les executades el 1978, el 1982 i el 2006, i arriba després de dues setmanes d’intensa campanya d’Israel contra Hezbol·là, amb intensos bombardejos aeris que han deixat la milícia xiïta libanesa molt tocada amb la mort de diversos dels seus dirigents i alts comandants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia