Política

Pròxim Orient

L’Iran ataca Israel amb míssils

Almenys un centenar de coets han sobrevolat el territori israelià, segons mitjans locals

Quatre morts i set ferits en un atac terrorista a Jaffa

Les sirenes antiaèries han sonat aquest vespre a tot Israel pel llançament de míssils contra el país des de l’Iran, segons ha informat l’exèrcit israelià. Segons la premsa israeliana, almenys un centenar de coets han sobrevolat Israel, molts dels quals han estat interceptats pel sistema de defensa antiaèria conegut com la Cúpula de ferro.

Les Forces de Defensa d’Israel (FDI) han fet una crida a la població a seguir les instruccions de les autoritats i anar als refugis quan sonin les alarmes, per romandre-hi fins a nou avís.

Les imatges en directe difoses per televisions internacionals mostren enlairaments de míssils antiaeris israelians i explosions al el sobre Tel-Aviv, la ciutat més gran del país. També s’han vist imatges d’algunes explosions a terra.

Segons la cadena qatariana Al Jazeera, el cel nocturn d’Amman, la capital de Jordània, s’ha il·luminat aquest vespre amb les esteles del que semblaven míssils volant cap a l’oest. Després s’han escoltat explosions a la distància i flaixos de llum. El mateix mitjà ha informat que una segona onada de míssils ha creuat el cel sobre la ciutat. Segons l’agència de noticies estatal jordana, les autoritats han suspès temporalment el trànsit aeri.

La Guàrdia Revolucionària ha confirmat el llançament de míssils contra Israel i ha indicat que l’atac és una resposta pels assassinats dels líders de Hamàs, Ismail Haniyeh, i Hezbol·là, Hassan Nasral·là, així com d’un general de la Guàrdia Revolucionària, Abbas Nilforoushan. El cos militar d’elit iranià subratlla que l’operació és un acte de legítima defensa i s’ha dut a terme amb l’aprovació del Consell Suprem de Seguretat Nacional. El comunicat avisa Israel que si hi respon, s’enfrontarà a altres atacs “més destructius. La missió de Teheran a les Nacions Unides ha suggerit que la resposta per les agressions contra ciutadans i interessos iranians ha acabat amb aquest llançament de míssils, però ha advertit que si Israel “s’atreveix a respondre o cometre més actes de malevolència, es produirà una resposta posterior i aclaparadora”.

Avís d’Israel

El portaveu de les FDI, Daniel Hagari, ha corroborat aquest vespre que l’atac sembla haver acabat i actualment no hi ha més llançaments des de l’Iran. En un discurs televisat, el militar ha explicat que durant l’episodi les defenses antiaèries han realitzat “força intercepcions”, però ha reconegut que s’han produït alguns impactes al centre i a algunes àrees del sud del país. Hagari ha assenyalat que de moment no es coneixen baixes, però encara estan avaluant l’atac.

El portaveu ha volgut deixar clar que el llançament de míssils contra el seu territori “tindrà conseqüències”. Hagari ha remarcat que l’exèrcit està “completament preparat per defensar-se i respondre” a l’atac iranià “de manera oportuna”. “Estem en alerta màxima defensiva i ofensivament, protegirem els ciutadans d’Israel. Aquest llançament tindrà conseqüències. Tenim plans i actuarem al moment i lloc que triem”, ha apuntat.

El ministre israelià de Finances, l’ultranacionalista i colon Bezalel Smotrich, ha declarat que “igual que Gaza, Hezbol·là i l’Estat del Líban, l’Iran lamentarà” la seva acció.

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha ordenat avui a les seves forces armades que ajudin en defensa d’Israel i destrueixin els míssils llançats per l’Iran. La Casa Blanca ha informat en un comunicat que Biden i la seva vicepresidenta, Kamala Harris, estan reunits amb l’equip de seguretat nacional a la sala de crisi, on reben actualitzacions sobre els atacs.

L’expresident i candidat republicà a la presidència nord-americana, Donald Trump, ha acusat Biden i Harris de ser uns “incompetents” enfront de l’atac iranià. El magnat ha promès que, si guanya les eleccions, portarà “la pau al món”.

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha condemnat “l’ampliació del conflicte a l’Orient Mitjà amb escalades rere escalades”. “Això ha d’acabar. Necessitem absolutament un alto el foc”, ha reclamat.

Atac terrorista a Jaffa

Almenys sis civils han mort i nou persones més han resultat ferides aquest dimarts en un atac terrorista a Jaffa. Segons la policia israeliana, els dos terroristes que han perpetrat l’atac han estat “neutralitzats”. Un dels atacants duia un fusell d’assalt i l’altre un ganivet. Tots dos han disparat i apunyalat els passatgers d’un tramvia i després han agredit altres vianants al carrer de Jerusalem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia