Política

Estat francès

Barnier proposa retallades per recuperar el control de les finances públiques

El primer ministre francès presenta les línies mestres del seu programa de govern a l’Assemblea Nacional

El nou primer ministre francès, el conservador Michel Barnier, ha presentat aquest dimarts les línies mestres del seu programa de govern a l’Assemblea Nacional.

Després de tres dècades d’absència al parlament francès per dedicar-se a les institucions comunitàries, Barnier ha estat rebut amb escridassades pels diputats de les forces d’esquerres, que van guanyar les eleccions legislatives del passat juny i juliol.

És per això que el primer ministre, procedent de la dreta tradicional dels Republicans, que només ocupa mig centenar d’escons en una Assemblea de 577, ha buscat suports entre l’extrema dreta i el macronisme, els dos únics grups, a més del seu, que no li han tancat la porta.

L’esquerra ja ha anuncia que presentarà una moció de censura en els pròxims dies i l’extrema dreta no descarta fer-ho més endavant.

En aquest context, Barnier ha proposat un programa de retallades de despeses per fer front al deute públic “colossal” i al dèficit, que arribarà al 6%. També ha plantejat una pujada d’impostos que només afectarà les grans empreses i els més rics.

A més, s’ha compromès a incrementar la presència policials als carrers per fer front a la inseguretat, a millorar el control de les fronteres i la resposta penal a la delinqüència, sobretot per als menors.

En aquest joc d’equilibris entre l’extrema dreta i el centre, Barnier ha tingut alguns gestos amb l’ala més social del macronisme. El primer ministre ha garantit que no farà marxa enrere en qüestions com el matrimoni homosexual, el dret a l’avortament o la gestació subrogada, malgrat que bona part dels seus ministres s’hi van oposar quan van ser legislades. També ha volgut deixar clar que serà garant de l’Estat de dret i “no hi haurà cap tolerància amb el racisme i l’antisemitisme, amb la violència contra les dones, els atacs contra el laïcisme o amb qualsevol discriminació”.

Aquestes afirmacions arriben després que el seu ministre d’Interior, l’ultraconservador Bruno Retailleau, declarés que l’Estat de dret “no és una cosa sagrada”.

Barnier s’ha compromès a governar “escoltant, respectant i dialogant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.