Política

Orient Mitjà

L’Iran llança míssils contra Israel

Netanyahu avisa Teheran que “pagarà l’error” d’haver disparat uns 180 projectils cap a territori israelià

L’exèrcit hebreu diu haver iniciat una incursió terrestre al sud del Líban i haver atacat posicions de Hezbol·là

Exigeix als habitants de certs districtes del sud de Beirut que abandonin casa seva

El conflicte a l’Orient Mitjà va entrar ahir en un nova escalada amb el llançament de míssils per part de l’Iran contra Israel, el mateix dia que l’exèrcit israelià assegurava haver iniciat una incursió terrestre al sud del Líban. Uns 180 projectils iranians van caure al vespre sobre diverses localitats d’Israel, la majoria interceptats per l’escut antimíssils. A Jerusalem i Tel Aviv hi ha testimonis de fortes explosions.

Al tancament d’aquest edició, hi havia constància d’un mort palestí a Jericó a causa de l’impacte d’un fragment de bomba, mentre creixia l’expectació sobre la resposta d’Israel a aquest atac, el segon que rep de l’Iran des de l’abril passat. En aquella ocasió, Teheran va informar a l’avançada per evitar una espiral de represàlies. L’exèrcit israelià va amenaçar ahir de colpejar enèrgicament objectius a l’Orient Mitjà durant la nit. L’Iran “ha comès un gran error i el pagarà”, anunciava el primer ministre hebreu, Benjamin Netanyahu, mentre els EUA asseguraven que estudiaven amb els israelians la possible resposta.

Tot això passava el mateix dia que, hores abans, sis persones morien a la ciutat de Jaffa, al sud de Tel Aviv, i nou més resultaven ferides en un atac amb armes de foc i arma blanca prop d’una estació de tramvia, segons la policia israeliana. Els agressors van ser abatuts per agents i per civils armats.

Quant a la incursió terrestre israeliana al sud del Líban, ahir al vespre encara no estava del tot clar si les tropes israelianes realment havien penetrat en territori libanès. Però semblava un cas probable o, si més no, imminent.

Els portaveus de l’exèrcit hebreu asseguren que han dut a terme batudes contra posicions de la milícia libanesa Hezbol·là en municipis libanesos fronterers amb Israel. Unes posicions que el govern de Netanyahu assegura que suposen una amenaça per als ciutadans del nord d’Israel.

La desertització humana de la zona fronterera del Líban després de dues setmanes de bombardejos colossals per part d’Israel fa que no hi hagi gairebé ningú sobre el terreny per confirmar l’entrada israeliana. Ni tan sols la FINUL, el contingent de cascos blaus que tenen la missió de contenir les tensions a la frontera i d’evitar violacions, com seria el cas d’una invasió israeliana. La FINUL admet que Israel els havia informat de la intenció de fer una incursió terrestre, però diu no poder assegurar que això ja hagi passat. La nit de dilluns a dimarts, quan la invasió teòricament va començar, les forces israelianes bombardejaven amb tanta força el sud del Líban que les tropes de la FINUL –segons el seu propi portaveu– van córrer a refugiar-se als seus búnquers. Alhora, l’exèrcit regular libanès va anunciar que es retirava alguns quilòmetres cap al nord. I Hezbol·là, la milícia en conflicte amb Israel, sembla que no va anar a trobar els soldats hebreus mentre continuava amb els seus atacs aeris contra Israel. Israel, però, assegura que la incursió terrestre al Líban és real i que dona els seus fruits. L’exèrcit israelià afirma haver descobert “túnels de Hezbol·là a dins de residències civils” a la zona de Bint Jbeil, a només dos quilòmetres de la frontera. “Presentarem a la comunitat internacional les troballes que demostrin el pla d’atac de Hezbol·là”, deia el portaveu de l’exèrcit israelià. Dues setmanes d’atacs israelians contra Hezbol·là deixen una xifra sense precedents en la història del Líban pel que fa a desplaçament civil. Més d’un milió de persones –sobre un 20% de la població– han estat expulsades de casa per les bombes. La xifra de víctimes mortals en aquest període fa dies que s’ha congelat per la dificultat d’actualitzar-la.

Alguns dels bombardejos contra Beirut són tan potents que la feina dels equips de rescat és impossible. L’atac de divendres contra la posició on es trobava Hassan Nasral·là, líder durant tres dècades de Hezbol·là, va suposar l’enfonsament de sis edificis residencials i, segons Israel, més de 300 víctimes mortals. Ahir a la nit, Israel va llançar un atac d’una força similar, també als suburbis de Beirut, que va enfonsar diversos edificis residencials. Però tampoc se’n tenen xifres ara com ara. Hezbol·là podria mirar d’ocultar-les en un intent d’evitar que l’acusin d’amagar-se entre població civil. Ahir a la matinada, l’exèrcit israelià va tornar a exigir a la població civil de certs districtes de Beirut que marxés. La nit va acabar amb vuit bombardejos a la capital, on ahir continuaven els atacs.

20
per cent
de la població libanesa –més d’un milió de persones– ha estat expulsada de casa seva per les bombes israelianes, una xifra de desplaçats civils sense precedents en la història del país.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.