Política

judicial

El TC acumula més peticions de recusació que mai per la llei d’amnistia

La llei d’amnistia amenaça de provocar un tap sense precedents al Tribunal Constitucional. Als més de 15 recursos que ja s’hi acumulen contra la norma presentats bàsicament per les comunitats del PP, i l’ingent volum de qüestions d’inconstitucionalitat que aniran arribant al TC per part de jutjats i sales que dubten de l’encaix de la norma amb la Carta Magna, s’hi han de sumar ara una quantitat sense precedents de peticions de recusació d’alguns dels magistrats que hauran d’entomar aquestes deliberacions. En total s’han presentat 54 recusacions en aquesta causa, el que representa la xifra més elevada en la història del tribunal. D’aquest total, 27 són contra el president Cándido Conde-Pumpido i els magistrats Laura Díez i Juan Carlos Campo —9 cadascun—, i 27 més contra el magistrat del bloc conservador José María Macías. Per contra, en haver-se aprovat l’abstenció del magistrat Juan Carlos Campo la setmana passada, les 9 recusacions demanades contra ell ja han decaigut.

En aquesta línia, ple del (TC) deliberarà la setmana que ve sobre el cas del seu president, Cándido Conde-Pumpido. Per resoldre aquest incident el tribunal estarà presidit per la vicepresidenta, Immaculada Montalbán, i estarà conformat també pels magistrats Ricardo Enríquez, María Luisa Balaguer, Ramon Sáez, Enrique Arnaldo, Concepción Espejel, María Luisa Segoviano i César Tolosa. Per tant, queden fora de la deliberació el mateix Conde-Pumpido, la magistrada Laura Díez i els magistrats José María Macías i Juan Carlos Campo, l’abstenció del qual va ser aprovada en el ple passat.

Un cop tractada aquesta recusació, em les setmanes jurisdiccionals posteriors es tractarà primer la de la magistrada Laura Díez i després la de José María Macías. Cadascun d’aquests incident paralitza el procediment corresponent, cosa que significa que la seva tramitació processal en aquesta primera fase va més lenta fins que siguin resolts totes les recusacions presentades.

Per altra banda, l’advocacia de l’Estat ha registrat avui un escrit on demana al TC que no admeti la qüestió d’inconstitucionalitat que la Sala Penal del Suprem va presentar contra la llei d’amnistia. Al document de 37 pàgines avançat per ’El País’, l’advocacia sosté que el Suprem es basa en “criteris polítics” i no jurídics, i apunta que els magistrats de la Sala Penal no han argumentat jurídicament els defectes constitucionals que atribueixen a l’amnistia. En el cas que el TC admeti la qüestió d’inconstitucionalitat, l’advocacia ja li demana que desestimi igualment les qüestions que plantegen els magistrats, perquè considera que l’amnistia no és una llei arbitrària ni vulnera els principis constitucionals d’igualtat i seguretat jurídica. Segons l’escrit, el Suprem ha comès “vicis processals” perquè les qüestions d’inconstitucionalitat han de detallar les suposades infraccions constitucionals concretes d’una llei, però el Suprem no ho fa en el seu recurs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia