Política

Marc Giribet

Alcalde de Sant Andreu de la Barca (ERC)

“Estem expandint més que el PSC la bona relació amb la Guàrdia Civil”

“És una evidència que no es va protegir prou la comunitat educativa de l’institut El Palau. Treballo perquè la ferida es curi del tot”

“Entrar en una disputa en què Sant Andreu pogués arribar a perdre el CUAP és una falta de lleialtat per part d’altres municipis”

Tenim una relació complicada amb el PSC perquè encara no ha digerit haver perdut aquesta plaça

Marc Giribet va néixer el 1989 i ha fet tota la vida a Sant Andreu de la Barca, on la família té una tintoreria des de fa més de 50 anys. Es va involucrar molt en el club de bàsquet de la ciutat, on durant més de vint anys va ser jugador, entrenador i membre de la junta directiva. És tècnic superior en telecomunicacions, però no ha exercit mai com a tal, sinó que sempre ha estat vinculat a departaments de compres. El 2011 va fer el salt a la política portant la part d’esports del projecte d’ERC a Sant Andreu. El 2018 els republicans i una plataforma cívica de veïns que provenien de moltes tradicions polítiques van crear una candidatura municipalista en la qual el 2023 es va incorporar EUiA. Van guanyar les darreres eleccions i van trencar amb més de 40 anys de govern del PSC a Sant Andreu.

Com?
Es va produir la tempesta perfecta, que és la decadència del projecte del PSC, per desgast i per desídia en la gestió, en contraposició amb un projecte totalment regenerador, nou, jove, amb gent de la ciutat, que anava més enllà de les marques polítiques. Nosaltres defensem que no ens governen ni Barcelona ni Madrid, sinó que el que interessa és Sant Andreu de la Barca i les decisions es prenen aquí. Això la gent ho va valorar molt. A més, vam fer un porta a porta, trucant a més de 8.000 portes, per presentar el nostre projecte. La suma d’aquests elements va fer que es produís un canvi històric. Els nostres anys d’oposició constructiva ens van portar on som. Amb un projecte 100% local, hem aconseguit trencar la política de blocs i crec que hem donat exemple de cara a altres municipis que puguin tenir una idiosincràsia similar.
Quina relació teniu amb el PSC?
Complicada, perquè el PSC ha de digerir haver perdut aquesta plaça i encara està en procés de fer-ho. Jo el que intento és afegir tothom a la governança, la idea és justament no fer el que feia el PSC, sinó sumar. Hem allargat la mà a tothom, però de vegades ens trobem, en certes qüestions, que a algú encara li interessa mantenir la política de blocs.
El desgast del PSC té a veure amb la gestió del cas de l’institut El Palau?
Entre moltes altres coses. El PSC no arriba a la derrota en les municipals només pel cas d’El Palau. Hi ha hagut desídia en el manteniment de la neteja, mancances en polítiques clares i efectives de seguretat... És una evidència que no hi va haver una bona gestió i no es va protegir prou la comunitat educativa d’El Palau, una evidència que han sustentat tots els jutjats i que han dit tots els actors polítics, econòmics i educatius de la ciutat. Ens vam equivocar com a poble a l’hora d’assenyalar algunes persones en concret que no eren responsables absolutament de res.
Ha cicatritzat, aquella ferida?
Jo penso que sí. Jo treballo perquè això quedi totalment sanat i curat pel bé de la ciutat i pel bé de l’institut, que en aquell moment va perdre molts professors i va tenir problemes per arribar a cobrir certes aules. Això ja s’ha solucionat. Tots hem d’abonar el terreny perquè la prosperitat tant del centre com de la comunitat educativa vagi a més.
En el districte electoral on hi ha instal·lada la comandància de la Guàrdia Civil, el vot a Vox va ser molt superior a la mitjana de Sant Andreu i de Catalunya. S’hi pot establir una relació directa?
Geogràficament, les meses estan ubicades en un lloc i donen uns resultats. Jo crec que és una fotografia bastant exacta del punt on es troben. Relacionar-ho directament amb la comandància... no ho sabria dir. El que puc dir és que tenim molt bona relació amb la comandància de la Guàrdia Civil. A alguns els sorprèn, però, com deia, amb vista a voler governar per a tothom i ser l’alcalde de tots, també ho he de ser d’aquells guàrdies civils que ens van donar suport en les municipals. La Guàrdia Civil té una tasca molt concreta, amb unes competències molt definides; ens està ajudant molt a portar la ciutat a bon port, ens facilita les instal·lacions esportives perquè les entitats de la ciutat puguin fer esport a la comandància, ens ajuda en qüestions de seguretat com en la darrera festa major... Aquest bon tracte, aquesta bona relació amb la comandància, que estem expandint més que el PSC, ens està ajudant a aconseguir moltes coses.
Com a independentista, no preferiria que se n’anessin?
Abans que independentista soc alcalde de Sant Andreu de la Barca, ho tinc claríssim. I la meva responsabilitat passa per sobre dels meus interessos personals o ideals polítics. La meva responsabilitat és posar tots els recursos i les facilitats a disposició de la ciutadania. En aquest sentit, no; sé distingir clarament quins són els meus ideals, amb què m’he presentat, i estic en una coalició municipalista que treballa per la bona gestió de la ciutat. Una cosa no té res a veure amb l’altra.
Quines dificultats s’ha trobat en el primer any de mandat?
Ha estat complicat. Hem hagut de fer endreça en un Ajuntament que durant 44 anys havia estat governat pels mateixos.
Què implica, aquesta endreça?
Les finances estan totalment desestabilitzades entre ingressos i despeses; cal endreçar processos que són de fa dues dècades, com per exemple, l’última ordenança municipal, o tràmits que es fan de la mateixa manera que es feien molts anys enrere; el procés de transició digital... Tot aquest procés, controlar les licitacions, les empreses proveïdores..., no s’havia fet. Estem en aquest vaixell conjuntament amb els socis de govern dels comuns i vull agrair també a alguns grups de l’oposició que estiguin entenent en quina situació ens hem trobat l’Ajuntament i que també ens estiguin ajudant. Som Sant Andreu ens està ajudant molt. Són els partits tradicionals els que juguen amb la política de blocs: el PP i el PSC.
Treballeu en una nova escola bressol i un nou CAP.
Volem afrontar la segona gran transformació de la ciutat amb la nova escola bressol, de 3,2 milions d’euros, que estarà ubicada al barri de la Plana, i amb la connexió de la passarel·la que connecta aquest barri amb el parc Central. Aquí és on es mou la centralitat de Sant Andreu, perquè tindrem la nova escola bressol i el nou CAP; a l’altra banda de les vies tindrem l’Ateneu Jove, la remodelació del parc Central i el centre comercial. En una fase futura, amb més temps, volem reconvertir una petita zona industrial no edificada en un nou barri de Sant Andreu. Aquesta seria la segona gran transformació de Sant Andreu. La primera va ser el cobriment de les vies de tren i la urbanització de molts carrers, cap als anys noranta.
Quin dèficit de places d’escola bressol hi ha a la ciutat?
Tenim tres escoles bressol. La nova en substituirà una, però ampliant el nombre de línies. L’actual en té dues i passarà a tenir-ne cinc. Actualment hem quedat sense places; amb la gratuïtat d’I2 no estem arribant a cobrir tota la demanda. Si el nou govern de la Generalitat vol mantenir el projecte de gratuïtat d’I0 i I1, haurem d’ampliar el nombre de places. També incorporarem nous serveis, com l’espai de criança i d’acompanyament.
En quin punt està el projecte del nou CAP?
El CAP ha quedat petit. Molts dels serveis, com la fisioteràpia i l’acompanyament psicològic, els estan fent al casal de la gent gran, cedit per l’Ajuntament. Aquesta falta d’espais i de consultes fa que hi hagi una necessitat que la conselleria ha entès i assumit. Estem projectant un nou CAP de 4.000 m² amb dues plantes que aniria just al costat de l’escola bressol. Estem fent la modificació de planejament urbanístic per reconvertir una zona verda en una d’equipaments. Això costava molt poc, perquè la voluntat del departament ha existit sempre, i per iniciar els tràmits l’Ajuntament simplement havia de dir on. Quan vam entrar al govern, ens vam trobar que no hi havia cap tràmit iniciat de modificació del planejament. El PSC venia fum. En menys d’un any, hem de tenir el vistiplau per a la modificació i, quan el tinguem, farem la cessió dels terrenys a la Generalitat i es podrà iniciar el projecte. Estem treballant des de l’inici del mandat per desbloquejar aquesta situació generada per l’anterior equip de govern.
Municipis del voltant es queixen de dificultats per arribar al centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) amb transport públic.
Trobo que entrar en una disputa en què Sant Andreu pogués arribar a perdre un servei com és el CUAP és una falta de lleialtat per part d’altres municipis. S’ha de lluitar per un mateix, però no per prendre cap servei a una altra ciutat. A mi m’ha arribat que volen un CUAP a les seves poblacions. Les saturacions del CUAP impliquen que més ciutadans vagin a urgències a l’hospital de Martorell. Per tant, si tenim els CAP ben dimensionats no col·lapsarem les urgències de Martorell, que és actualment la queixa que tenim. El nord del Baix Llobregat necessita un CUAP nou més enllà del de Sant Andreu? És aquesta la reflexió que hem de fer. I, si és el de Sant Andreu, cal ampliar-lo? El focus de la discussió ha de ser aquest, no pas veure quina ciutat aconsegueix tenir el CUAP de la comarca. En aquest sentit, demano responsabilitat a qui estigui fent certes propostes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.