Política

Juan Pablo Beas

Cap de l’oposició a Sant Andreu de la Barca (PSC)

“L’alternança no està sent positiva per a Sant Andreu de la Barca”

“La gent s’està adonant que tot aquell canvi que van prometre no s’està produint. La ciutat no avança, no millora, està paralitzada”

“Es dediquen a fer una política molt de xarxes socials. Fan el manteniment d’una paperera i ho publiquen 25 vegades”

Juan Pablo Beas va néixer fa 49 anys a Barcelona, de pares de la Manxa, però va anar a viure a Sant Andreu de la Barca quan amb prou feines tenia dotze mesos. Treballa a l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts. Com a periodista, va començar fent ràdio a l’emissora municipal de Sant Andreu, els informatius i un programa de cinema. Als anys noranta li van oferir ser cap de comunicació de l’Ajuntament i el 2015 va entrar a la llista del PSC, inicialment com a independent i, després, com a militant. Acaba de ser renovat com a primer secretari del PSC.

Ara el PSC de Sant Andreu està en hores baixes.
El PSC està configurant un projecte nou, amb noves idees, noves persones, molta il·lusió i moltes ganes. Hem après del que hem viscut, n’hem pres nota, i el més important és que s’està configurant un projecte nou atractiu per tenir la confiança de la gent de Sant Andreu, que sempre hem tingut, i que estic convençut que continuarem tenint.
A què atribueix la derrota en les municipals del 2023?
Una derrota com aquesta té molts components. Són molts ingredients diferents, moltes circumstàncies. No hi ha un únic motiu: són un conjunt de motius que van desencadenar en el fet que la gent confiés en un altre projecte. Les circumstàncies històriques, una confluència de molts factors que són presents en la vida política van fer que Sant Andreu confiés més en el projecte d’un alcalde independentista, però jo estic convençut, ho veig al carrer, que Sant Andreu és una ciutat socialista, com ha estat sempre, i ho tornarà a ser. Tornarem a governar d’aquí a tres anys.
Quaranta-quatre anys de govern del PSC. Com a principi general, l’alternança és positiva, no?
Bé, sempre hem de respectar el que vota la gent. Igual que s’ha de respectar quan guanyem nosaltres, hem de respectar quan en aquella ocasió van guanyar uns altres. Això ho respectem. Les alternances són bones si són positives per a la ciutat. Si no es tradueixen en una millora per a la ciutat, no seran positives. I crec que és el camí que estem transitant en aquests moments: aquesta alternança no està sent positiva per a la ciutat. Sant Andreu no avança, no millora, està paralitzat. Va arribar un govern amb moltes promeses dient que faria molts canvis i aquestes promeses no s’han complert.
Com ara?
Per exemple, el tema dels sous. Ells es van passar tota la campanya dient que l’alcalde d’una ciutat com aquesta hauria de cobrar uns 30.000 euros i el seu sou és bastant superior. Van prometre projectes que encara no han encetat: l’any passat van dir que aquest any arreglarien vuit parcs i no hi ha ni un sol projecte realitzat, ni tan sols redactat. Demanaven que els impostos no pugessin mai i l’any passat van apujar un 10% l’IBI i un 27% el de les terrasses. Jo crec que van haver de fer un exercici molt gran de promeses perquè la gent els fes confiança i, quan han arribat al govern, s’han adonat que no són capaços de tirar-les endavant. Nosaltres el que volem és que Sant Andreu millori, avanci i creixi, i això no està passant; no hi ha un projecte real de ciutat, un projecte de futur, amb cap i peus. Per això la gent s’està adonant que tot aquell canvi que van prometre no s’està produint. Es dediquen a fer una política molt de xarxes socials. Fan el manteniment d’una paperera i ho publiquen 25 vegades a les xarxes, quan són coses habituals i normals en una ciutat.
Quina relació hi manteniu?
Ells tenen una actitud d’atacar contínuament el PSC. En l’àmbit de la transparència i la participació, abans la gent podia venir als plens municipals a fer una pregunta directament, però ara l’ha de registrar 72 hores abans. Quina por tenen? A nosaltres ens agradaria que el govern tingués un to més cordial, més cortès amb l’oposició, perquè vivim plens complicats; hi ha certs gestos, paraules i desconsideracions quan reben opinions que són contràries a les seves. I això no és positiu: la gent no vol crispació. A nosaltres ens trobaran al costat sempre que sigui per millorar Sant Andreu.
Quan el PSC va plegar del govern, en quin punt va deixar el projecte del nou CAP?
Nosaltres, com a PSC, fa molts anys que parlem amb el Departament de Salut de la Generalitat perquè aquest ambulatori es portés a terme, i fins i tot hi havia un compromís escrit per part de la conselleria fa anys que això es duria a terme. Vam estar preguntant contínuament quina era la superfície que necessitàvem per ser cedida per part de l’Ajuntament i no vam rebre resposta en cap moment. Aquest és un govern que sempre tira pilotes fora. Quan hi ha un problema, el problema és o d’una altra administració o de l’herència socialista. Per què? Perquè tenen aquesta part d’inoperància, d’ineficàcia, que fa que sempre el problema sigui dels altres. Amb el tema de l’ambulatori, l’Ajuntament hi va insistir en moltíssimes ocasions. Vam actuar perfectament bé i ens vam trobar amb l’escull de la Generalitat, en aquell moment governada per ERC.
S’ha girat full pel que fa a l’episodi de l’institut El Palau?
Totalment. Sant Andreu és una ciutat que sempre ha tingut una molt bona convivència, molt bona, amb la Guàrdia Civil, amb tots els cossos de seguretat, i entre els veïns, i aquesta bona convivència l’hem de cuidar perquè continuï.
Llavors, com explica el que va passar el 2017?
Aquella va ser una situació puntual. Jo crec que Sant Andreu va girar full d’una manera molt positiva. Es va solucionar. Era una època molt complexa, amb moltes circumstàncies, però el més important és que Sant Andreu ha superat aquesta situació i la convivència i la relació entre tots són molt positives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia