Política

política

Sánchez tempera la revolta autonòmica, però no frena el vet al finançament català

La segona ronda de trobades de Pedro Sánchez amb presidents autonòmics per analitzar la reforma del finançament va aconseguir ahir reconduir el debat cap a demandes específiques de les comunitats. Va desactivar així la revolta dels presidents del PP i va temperar l’oposició interna del socialista Emiliano García-Page, però no va desbloquejar l’oposició frontal de tots ells a un nou finançament –i, encara menys, singular– per a Catalunya.

Tant els presidents populars del País Valencià i Múrcia, Carlos Mazón i Fernando López Miras, com el mateix Page es van mostrar totalment en contra d’haver iniciat el debat sobre el finançament autonòmic arran d’un acord entre el PSOE i ERC. Van coincidir a demanar-li que se’n desdigui. “Hi estem radicalment en contra”, va avisar el valencià Mazón. “La riquesa de Catalunya no és dels catalans, és de tots [els espanyols]”, va etzibar Page. Però, si bé en la primera trobada amb els barons andalús i gallec del PP Sánchez no va passar del no a tot, ahir va pactar negociar amb el País Valencià la millora de l’aqüífer de l’Albufera, de l’aportació al pla de promoció de l’automòbil per a la Ford d’Almussafes i el retorn de la Dama a Elx, tres de les 56 demandes que Mazón li va fer arribar. Múrcia li va arrencar el compromís de revisar el pacte nacional i el repartiment de l’aigua, a canvi que una revisió del finançament “no afecti el principi de solidaritat”. Pel que fa al socialista Page, no van transcendir les demandes per a Castella-la Manxa, tot i que la trobada va ser “cordial”, lluny de les enganxades d’altres setmanes, i el baró socialista fins i tot proposa reconduir el debat cap a una nova llei d’harmonització fiscal entre autonomies, com una “Loapa fiscal”.

Tot i l’avenç, el vet a millorar el finançament autonòmic català es manté. Tampoc no volen sentir a parlar de cap negociació bilateral, sinó en el marc del Consell de Política Fiscal o de la conferència de presidents autonòmics. Els retrets del Ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, al PP per haver-se queixat del finançament però haver reduït impostos a les seves comunitats l’haurien estovat, així com l’anunci que hi podria haver un fons d’anivellament autonòmic mentre no es resol el nou finançament singular per a Catalunya. En aquest àmbit, la vicepresidenta María José Montero va garantir ahir a Cerdanyola que la Generalitat començarà a gestionar els impostos que es derivin de la campanya de recaptació de l’IRPF corresponent a l’any 2025.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.