Política

Gisela Saladich Parés

Portaveu de Tossa Unida (TU) i cap de l’oposició al municipi

“Tossa es mereix un bon lideratge que toqui més tecles”

L’exalcaldessa, encapçalant l’oposició els dos darrers mandats, es resisteix a entrar en el govern i no descarta el pas al costat al 2027

És molt crítica amb l’executiu en minoria de JxCat, però tampoc no visualitza cap entesa possible per a una moció de censura

És regidora a Tossa des del 1987, llevat del mandat 1999-2003, quan va deixar de banda l’adscripció a CiU i va coure la formació independent Tossa Unida (TU). Amb aquestes sigles, va assolir l’alcaldia el 2011 i la va revalidar amb majoria absoluta, el 2015. Però no en va fer prou de ser la més votada el 2019 i, l’any passat, van caure al segon lloc. En un ple amb tres llistes independents, JxCat governa en minoria en un escenari en què ningú no els vol fer costat, però els altres tres tampoc no s’entenen.

Com veu el municipi, des de l’oposició i amb un govern en minoria en què cap grup, ni el seu ni els altres dos, de moment fa el pas per entrar-hi?
En el nostre cas, és que no veiem cap projecte. Hem d’entrar-hi perquè ens diguin: tu portes això i jo allò? Jo cobraré tant i tu allò altre? No veiem planificació. Per exemple, en via pública, hi ha una llista de carrers per arranjar, però només amb noms, sense pressupost ni l’abast de cada obra. La policia local tampoc té instruccions clares. O en turisme, s’ha contractat una persona externa que s’assabenta per gent del meu grup de coses que el govern no li havia explicat.
El govern de Junts diu que cal revisar a l’alça les taxes, després d’anys de rebaixes i congelació, i que es reuniran amb tothom per cercar suports. Ja ho han fet?
Ens hi vam reunir la setmana passada, però només ens van presentar la proposta de revisió de l’IBI. Trobem a faltar més estudis i informes econòmics i una visió global, perquè sembla que tot s’allargarà fins just abans del ple de final de mes i hi ha aspectes, com ara la taxa de deixalles per a hotelers, en què, en alguns casos, se’ls pot doblar el rebut. Per il·lustrar-ho: de 10.000 euros anuals a 20.000. Però poden ser rebuts encara més alts. El nostre govern ja va haver d’apujar l’IBI i va servir per pagar deutes, com ara del servei d’escombraries. Potser cal fer-ho, però, abans, s’ha de saber argumentar-ho bé.
Com veu el sector turístic després de la pandèmia i a finals d’una nova temporada d’estiu?
Falta diàleg amb el sector, i la desestacionalització, ara mateix, la veiem impossible. No perquè no vingui gent, que en ve, sinó perquè quan arriben al setembre o l’octubre s’ho troben tot tancat. El final de temporada es fa molt llarg i caldria posar eines perquè obrin nous negocis, o incentivar els que ja hi són perquè els surti més a compte treballar més mesos. Esperem aquest nou hotel anunciat de cinc estrelles, però al darrere de moltes altres coses, i que l’Ajuntament hi contribueixi i hi posi eines.
Quines inversions veu necessàries?
Arrosseguem encara coses pendents del darrer pla d’inversions a quatre anys, com ara la llar d’infants, que ja hauria d’estar feta, i si refan el projecte encara trigaran més; o un pla de reforma dels carrers que estan obsolets, amb panots aixecats. Es podria entendre en urbanitzacions, però és que ja ens està passant en ple centre del poble. I també els pàrquings, que quan cauen quatre gotes tothom en surt enfangat.
Què en farien, dels espais actualment habilitats i gestionats per entitats?
Ara, depenen dels clubs de futbol i de bàsquet, i l’explotació els suposa un estalvi en equipaments, quotes i per als desplaçaments quan juguen fora. Ja ho havíem sospesat en el passat, però dubto que cap empresa externa s’hi plantegi grans inversions, perquè el negoci és cobrar per l’accés a l’esplanada, com està, els dos mesos d’estiu, però no dotze mesos a l’any. I si les entitats es queden sense ingressos, aniran a picar igualment a la porta de l’Ajuntament i estarem allà mateix. S’ha d’arranjar i defensar la zona de Can Truges, que s’ha deixat perdre amb la inclusió dins del PDU de la Generalitat.
Pel que fa a infraestructures, com creu que es pot millorar l’accessibilitat?
En el nostre grup som partidaris que l’autovia C-32 arribi a Lloret i faciliti l’arribada i la sortida de Tossa. Ja no ho dic només pels visitants, sinó egoistament i en sentit invers. Per arribar de Tossa fins a l’hospital comarcal de Blanes, per exemple, que hi perdem tres hores o més, en total, per visita. I ja no hi comptem minuts extra a l’agost. És més important qualsevol vida humana que la d’un arbre, i que es faci ben feta, tot i que sí que segurament la solució seria fer-la arribar a Lloret, que pot absorbir el trànsit, i millorar la nostra connexió per la carretera actual, perquè Tossa continuarà sent el cul de sac actual. Admiro els repartidors i distribuïdors de mercaderies que cada dia arriben aquí a l’estiu amb les carreteres existents.
Què farien en matèria d’habitatge?
Ens en manca. No n’hi ha, de social, i la Generalitat té uns terrenys cedits des de fa molts anys, però dels quals no n’ha parlat cap dels darrers governs. En els nous desenvolupaments, els promotors directament cedeixen la parcel·la i se n’obliden, una zona verda enjardinada més. Caldria retocar la legislació perquè aixequin també habitatges protegits. Per a gent gran, joves o famílies amb dificultats.
Persevera en la negativa a entrar al govern. Però podria articular una alternativa.
No veig l’opció d’una moció de censura, perquè tampoc n’hem parlat mai, sincerament. Amb Endavant Tossa hi ha diàleg en diferents qüestions, però amb Sempre Tossa ens vam trobar que explicaven els nostres posicionaments, abans del ple, al govern.
Aleshores, pot ser un mandat de bloqueig, si Sempre Tossa no fa el pas?
Podem perdre quatre anys més, després dels altres quatre passats d’Endavant amb Junts i ERC. No hi ha idees. Ni per a les festes, que continuen copiant la nostra programació.
Però la marca i el patrimoni hi són. Ve turisme.
Però són detalls com ara que moltes activitats de la festa major d’hivern són de pagament per als veïns i en les d’estiu ningú no paga res. No estem parlant de cap fortuna, però així penso que no anem bé.
El 2027, repetirà com a cap de llista?
M’encanta la feina que faig per a Tossa. En el govern o l’oposició. Però sí que m’agradaria veure una persona vàlida i amb ganes. Del grup, o tampoc no necessàriament de TU, que pogués encapçalar la llista, mantenir el projecte i deixar-li pas. Jo seria una més. De vaques sagrades, en política, en sobren. Reconec que ja soc gran, tot i que em trobi bé, però Tossa es mereix un bon lideratge que toqui més tecles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia