Política

tunísia

Els tunisians voten en unes eleccions presidencials sota sospita

El president Kais Said va suspendre el Parlament el 2021 i va fer aprovar una nova Constitució en un referèndum amb un 70% d’abstenció

Els col·legis electorals de Tunísia ja han obert per als més de 9 milions de tunisians cridats a votar en les eleccions presidencials d’aquest cap de setmana en les quals el president, Kais Said, opta a la reelecció davant dos candidats, un dels quals és a la presó, segons informa Efe. En total, 9.753.217 de ciutadans, el 32,6% menors de 35 anys i un 50,4% de dones, dels quals 642.819 residents a l’estrangers (el 6,6% de l’electorat) voten des de divendres passat en les representacions diplomàtiques de 59 països. Els resultats finals està previst que es coneguin dimecres.

Said, candidat independent de 66 anys, va guanyar les presidencials de 2019 en segona volta amb el 72,71% de suport i el 56,81% de participació, una mica més alta que el 48,98% que va acudir fa cinc anys a les urnes per elegir entre sis candidats en la primera ronda. El seu mandat està marcat per la maniobra del 25 de juliol de 2021 en què va suspendre el Parlament i es va arrogar plens poders amb l’objectiu de “rectificar” el curs revolucionari iniciat amb la Primavera Àrab, segons va argumentar. Considerat com “un cop d’Estat” per part de l’oposició, Said va portar a referèndum una nova Constitució, aprovada amb el 70% d’abstenció, que ha consolidat un sistema ultrapresidencialista. Said també ha estat acusat de controlar la Judicatura.

Desenes de dissidents de tot l’espectre polític estan detinguts i el clima de por s’ha estès entre els opositors que avui es divideixen entre el boicot o fer costat al candidat empresonat Ayachi Zammel. Zammel, exdiputat de 47 anys, va ser detinguts hores abans que es formalitzés la seva candidatura i durant la campanya electoral ha estat condemnat en tres sentències a un total de catorze anys de presó per falsificar signatures.

Zouhair Maghzaoui és el tercer candidat, exaliat de Said, que ha mantingut un perfil baix després de ser sancionat per concedir entrevistes a mitjans internacionals per por de ser exclòs de la carrera presidencial.

El nou Parlament, les funcions del qual estan limitades en la nova Constitució, va tirar endavant una reforma expressa de la llei electoral per retirar les competències electorals al Tribunal Administratiu, l’última institució considerada independent, que va fallar a favor de l’admissió de tres destacats candidats opositors, exclosos per la instància electoral (ISIE).

Human Rights Watch (HRW) va alertar dijous passat que les autoritats tunisianes han posat “sistemàticament un obstacle darrere l’altre perquè les eleccions no siguin justes i perquè els candidats de l’oposició no puguin fer campanya lliurement”, va denunciar el subdirector per al Pròxim Orient i el Nord d’Àfrica de HRW, Bassam Khawaja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia