Política

policial

Trapero justifica l’ús de gas pebre durant l’acte de suport a Puigdemont

El director general dels Mossos, Josep Lluis Trapero, ha justificat per carta a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) que el dispositiu del 8 d’agost, dia del ple d’investidura, es fes servir el gas pebre a la concentració que es va celebrar a l’exterior del parc de la Ciutadella perquè, a parerer seu, es van produir empentes i “accions violentes” que van comprometre la funció de contenció de la línia policial. A la seva missiva, Trapero exposa que, en base a les informacions facilitades pels comandaments policials, es va optar per tancar el perímetre del parc “per garantir l’accés exclusiu de les persones autoritzades a assistir al Parlament”, la “normalitat democràtica” i per neutralitzar “amenaces” detectades. També explica que el dispositiu es va establir amb l’objectiu que el debat d’investidura del nou president a l’interior del Parlament es portés a terme “amb total normalitat”. Això comportava, segons detalla, la necessitat d’implementar un seguit d’accions per neutralitzar i donar resposta “als riscos i les amenaces de diferent naturalesa” detectades per la policia catalana.

En aquest sentit, relata que malgrat la previsió era que les mobilitzacions previstes per aquell dia serien de caràcter pacífic, la complexitat d’actors i individualitats que les composaven, juntament amb l’elevat nombre de persones que es van afegir a les convocatòries, “va motivar que es produïssin episodis de risc”.

En aquest sentit, el cap de la policia explica que es van desenvolupar diverses accions, entre les quals el tancament del parc i establir un perímetre de seguretat al seu interior. Trapero afirma que la planificació de dispositius policials que impliquen tancar la Ciutadella “no són una excepcionalitat” i s’han fet ja abans.

Pel que fa al gas pebre, assegura que se’n va fer ús perquè la línia policial de seguretat, formada per agents d’ordre públic, “va rebre múltiples empentes amb la finalitat de trencar-la, per part de persones que volien accedir massivament a l’interior del parc per un dels accessos”.

El cap de la policia prossegueix explicant que, segons els comandaments policials, aquesta acció es va anar repetint i es va “anar agreujant amb accions violentes per part d’algunes persones”, fins el punt que la funció de contenció de la línia policial “va quedar compromesa”. Així, i amb l’objectiu d’impedir aquest accés “descontrolat” de persones a l’interior del parc, “es va decidir que el mitjà de contenció menys lesiu i indicat per a evitar-lo era l’ús del gas”. Afegeix que es va fer un cop valorades totes les possibilitats i eines policials de que disposava la brigada mòbil. D’altra banda, apunta que dins del parc hi havia una unitat del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que va atendre totes les persones que ho van sol·licitar.

Davant d’aquestes explicacions, l’ANC ja ha demanat una reunió amb Trapero a banda de rebatre alguns dels seus arguments. “No es van produir accions violentes i l’ús de gas pebre no era adequat. Va causar lesions, es va utilitzar en un passadís ple de manifestants i hauria pogut provocar danys molt greus a les persones que s’hi concentraven. Encara hi ha una persona en tractament que en pateix les conseqüències” ha replicat l’entitat a través d’un comunicat, on també han denunciat que “tampoc es va seguir el protocol en no avisar prèviament que anaven a utilitzar el gas pebre”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia