Política

pròxim orient

Borrell critica la “divisió” dins la UE sobre el conflicte a l’Orient Pròxim

L’alt representant reitera el dret a l’autodefensa d’Israel, però alhora assenyala que aquest “té els seus límits”

El polític espanyol creu que “Europa hi està profundament absent”

L’alt representant per a la política exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, ha criticat aquest dilluns la “divisió” dels estats membres en relació amb la situació al Pròxim Orient. “Europa està profundament absent en el conflicte”, ha lamentat en una intervenció davant el ple d’Estrasburg, just quan es compleix un any de l’atac perpetrat per Hamàs en territori israelià.

En aquest sentit, el dirigent socialista ha mostrat la seva incomprensió davant el fet que la UE sigui el principal proveïdor d’ajuda humanitària a la zona, però, en les resolucions de l’ONU, els estats membres votin en diferents sentits. Al mateix temps, Borrell ha reiterat el dret a l’autodefensa d’Israel, tot i que alhora ha assenyalat que aquest dret “té els seus límits”.

Segons l’alt representant, la manca de solucions al conflicte és, en part, una qüestió de “perspectiva política”. Per una banda, lamenta l’extralimitació d’Israel a l’hora d’interpretar el seu dret a l’autodefensa i, per l’altra, la falta d’estratègia per evitar que la guerra s’estengui “al conjunt de tota la regió”. “Hem de donar un missatge d’esperança cap a la pau, [...] aquesta és la responsabilitat de la Unió Europea”, ha resumit.

A propòsit d’aquesta qüestió, Borrell també ha lamentat que la perspectiva d’un alto el foc “sembla desaparèixer”, ha tingut un record per les víctimes civils del conflicte –ha dit que no existeixen morts “bones o dolentes”– i ha remarcat la importància d’arribar a una solució basada en la consolidació de dos estats.

Missatge de l’Eurocambra

Durant la inauguració de la sessió, la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha qualificat els atacs de Hamàs “d’infàmia” i ha apuntat que els fets del 7 d’octubre van suposar l’inici d’un cicle de “guerra, mort i devastació”.

És per això que la dirigent maltesa ha reiterat la crida de l’Eurocambra a l’alliberament “immediat” dels ostatges i a l’assoliment d’un alto el foc “Els nostres missatges i els nostres esforços cap a una desescalada continuaran, per assolir una pau llarga i duradora”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.