Política

Política

Vilanova i la Geltrú proposa canviar el nom de la plaça de l’1 d’Octubre del 2017

El ple aprova, amb el suport de PSC i PP, una moció per instar a la Comissió de Nomenclàtor a la modificació

El ple de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat instar la Comissió de Nomenclàtor a canviar el nom de la plaça de l’1 d’octubre de 2017, situada al Parc de Baix-a-mar. A la moció presentada pel PP també es defensa “la neutralitat i la pluralitat dels espais” i acorda retirar totes les plaques commemoratives vinculades al dia del referèndum situades en centres cívics i centres educatius. La moció ha comptat, a la sessió plenària celebrada dilluns al vespre, amb el suport del PSC, grup majoritari al govern, i l’abstenció de Vilanova en Comú, socis d’executiu dels socialistes. La resta de partits hi han votat en contra amb durs retrets cap al PSC i el PP. Els socialistes han justificat el seu vot a favor de retirar els símbols de l’1-O ressaltant que el partit sempre ha tingut un posicionament contrari a l’independentisme. El regidor Gerard Llobet ha remarcat, segons l’ACN, que modificar el nom de la plaça serà una qüestió que haurà d’acordar la Comissió del Nomenclàtor, “on cadascú defensarà diferents posicionaments i es decidiran els canvis”. Durant la seva intervenció, els populars han insistit que el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 “va ser il·legal” i han refermat que el consistori “ha de garantir la neutralitat de l’espai públic, on s’ha d’afavorir la convivència en què tots els vilanovins tinguin garantit un espai de trobada igualitari”. Segons ha defensat el portaveu, Carlos Remacha, “el recordatori d’aquella jornada només reviu unes sensibilitats que afecten directament la convivència harmònica”. Al seu torn, des de Vilanova en Comú s’han mostrat partidaris a recordar l’1-O però han justificat l’abstenció al ple retraient que les plaques situades a centres cívics i escoles no es van consensuar mai al ple, com sí que es va fer la denominació d’una plaça al barri de mar.

El suport dels socialistes ha provocat l’escridassada de part del públic que omplia el saló de plens aquest dilluns al vespre. Membres de l’ANC han titllat el PSC de “feixistes”, un crit que ha replicat l’alcalde Juan Luis Ruiz exigint “respecte per les noves majories”.

Després d’aprovar la moció, ara serà la Comissió del Nomenclàtor qui haurà de decidir quin és el futur de la Plaça de l’1 d’Octubre. L’ens farà una proposta que posteriorment haurà d’aprovar el ple, amb majoria absoluta del PSC i VEC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.