Política

política

ERC vol que es dobli el preu de la taxa turística a Barcelona, fins als 8 euros per nit

El fet que Barcelona sigui una ciutat turística de primer ordre provoca beneficis però també moltes despeses. Per això, el grup municipal d’ERC, a l’oposició, planteja que la taxa turística per pernoctació passi dels 4 euros actuals als 8 euros, és a dir, el doble del que recapta ara el consistori. És la proposta principal dels republicans per negociar les ordenances fiscals que es debatran en les pròximes setmanes, segons han anunciat en roda de premsa els portaveus d’ERC Jordi Castellana i Jordi Coronas. Des de l’1 d’octubre l’import que cobra el consistori per estada i turista és de 4 euros, el topall màxim fixat per llei. Així, Castellana ha admès que perquè la mesura es pugui aplicar i el consistori pugui actualitzar el recàrrec, primer s’haurà de modificar al Parlament el topall dels 4 euros.

“Si hi hagués pressupostos de la Generalitat i s’inclogués en la llei d’acompanyament, llavors es podria obrir el tràmit de reformular l’ordenança fiscal”, ha dit Castellana. En aquest escenari, ha augurat, el recàrrec actualitzat es podria aplicar la propera temporada turística.

El regidor ha recordat que va ser Esquerra qui fa cinc anys ja va impulsar el recàrrec municipal a l’impost turístic i ha fet valdre que l’import de la taxa municipal s’hagi apujat fins als 4 euros, el topall màxim ara permès. “Cinc anys després la xifra ha quedat desfasada i hem d’anar més enllà”, ha dit el regidor.

Segons els càlculs fets pels republicans, a partir dels 6 euros de recàrrec, Barcelona cobriria el cost de l’impacte turístic xifrat en uns 142 milions d’euros aproximadament. Per tant, amb 8 euros de recàrrec es podrien rebre uns 192 milions d’euros en total que suposarien, 50 milions nets de benefici per invertir en educació, mobilitat o habitatge.

D’altra banda, el portaveu adjunt del grup dels republicans a la capital catalana, Jordi Coronas, ha anunciat que el grup està treballant una altra proposta sobre fiscalitat turística de cara al plenari: proposen un mecanisme perquè la ciutadania deixi de pagar pels residus generats pels turistes. “Les papereres de la Rambla de Barcelona es buiden 14 vegades al dia, això suposa un cost important amb un dispositiu específic de neteja del passeig, per on passen cada dia 200.000 persones, entre elles la majoria turistes”, ha dit per il·lustrar un exemple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia