Política

Guerra a Europa

Polònia fortifica les seves fronteres amb Rússia i Bielorússia

El govern ha pressupostat 2.300 milions d’euros per a implementar aquest pla i tenir-lo operatiu el 2028

El viceministre de Defensa polonès, Cezary Tomczyk, ha anunciat aquest dimarts que s’activaran “immediatament” els plans per a construir les fortificacions conegudes com a “Escut de l’Est” al llarg de les fronteres de Polònia amb Rússia i Bielorússia, en comptes d’esperar fins a l’any que ve, com estava previst.

En una entrevista amb l’emissora polonesa Ràdio Zet, Tomczyk ha confirmat el començament immediat del projecte, que inclou la construcció d’uns 800 quilòmetres de barreres físiques, en forma de murs, búnquers, camps de mines, eriçons antitancs, una xarxa de túnels i la implementació d’un sistema de vigilància electrònica amb drons i diversos centres de comandament.

El ministre ha justificat aquesta decisió perquè, segons ha dit, “la història està canviant, s’està accelerant”, i “hi ha una guerra a la nostra frontera oriental”.

L’“Escut de l’Est” és un pla de defensa i vigilància presentat pel govern polonès el mes de maig que busca reforçar els gairebé 400 quilòmetres de frontera que comparteix amb l’enclavament rus de Kaliningrad, així com els altres tants quilòmetres de la seva frontera amb Bielorússia.

Varsòvia va assignar uns 2.300 milions d’euros a la implementació d’aquest pla, que s’espera que estigui plenament operatiu en 2028, i que s’integra en “la infraestructura de defensa integral del flanc oriental de l’OTAN per a contrarestar les amenaces de Bielorússia i Rússia”, segons va declarar al juny el primer ministre, Donald Tusk.

El viceministre de Defensa ha recordat també aquest dimarts que el servei militar obligatori a Polònia està “suspès, però no abolit”, i que el govern té la intenció d’“activar de diferents maneres” la participació de tots els ciutadans en la defensa nacional.

Una de les mesures esmentades per Tomczyk va ser el programa “vacances en l’Exèrcit”. Aquest programa permetrà als estudiants polonesos majors d’edat passar dos mesos de les vacances d’estiu en campaments militars i obtenir, després de cinc anys, el rang de sotstinent i un sou d’uns 1.400 euros al mes cada vegada que reprenguin el seu entrenament.

El viceministre es va referir també a unes recents declaracions del general Wieslaw Kukula, cap de l’Estat Major de l’Exèrcit, que va sembrar la polèmica en afirmar que “aquesta és la generació que haurà de defensar Polònia amb les armes a la mà” i ha rebutjat els rumors sobre una destitució del militar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia