Política

política

Illa demana un “suport ampli” del Parlament per al finançament singular

Assegura que ja s’han iniciat els contactes per “aterrar-lo” i referma el compromís d’implementar el model pactat amb ERC

Anuncia un nou programa per construir 50.000 habitatges públics fins al 2030

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha demanat avui un “suport ampli” del Parlament, en al·lusió indirecta a grups com Junts, per fer “més fàcil” assolir un nou model de finançament singular per Catalunya. En el seu discurs d’obertura del debat de política general, Illa ha refermat un cop més que es complirà l’acord d’investidura amb ERC “en els termes i calendari” pactats, i de fet ha dit que ja s’estan produint reunions per avançar-hi. “L’acord és ambiciós, i hi estem treballant amb discreció per portar-lo a la pràctica”, ha subratllat, després de recordar també que ja hi ha un punt d’entesa entre totes les comunitats, que no és altre que el sistema actual s’ha de reformar. En aquest sentit, ha demanat als diputats que facin “pedagogia” i actuïn “amb rigor” en el debat del finançament -també en el de la immigració, on ha refermat la intenció de “desmuntar un a un” tots els discursos d’odi-, davant els que l’utilitzen com a arma política d’enfrontament, en al·lusió al PP i Vox.

El president, en tot cas, ha refermat que pren com a base del seu pla de govern -que treballa per poder presentar l’1 de desembre- els acords assolits amb ERC i els comuns, que ha constatat fins i tot que són el seu “full de ruta d’aquest mandat”. Això sí, també ha recordat que per implementar-ne la majoria cal aprovar els pressupostos per al 2025, per la qual cosa s’adreçarà prioritàriament a aquests grups en unes converses que ja s’han iniciat. “Espero un debat constructiu i comptar amb propostes”, els ha reclamat, per anunciar que el govern durà al Parlament una “proposta oberta” que espera enriquir allà.

Política d’habitatge

El gran anunci del discurs d’avui, això sí, ha estat el d’un ambiciós programa públic per construir 50.000 habitatges públics des d’ara i fins al 2030, amb una inversió de 1.100 milions d’euros l’any, com a mínim aquesta legislatura. El pla inclou crear una reserva pública de solars, en què s’integrarà com a mínim tot el sòl disponible que té la Generalitat, a fi de posar-la a disposició d’operadors públics i privats mitjançant una convocatòria anual que s’iniciarà ja el febrer del 2025. Igualment, es rebaixaran a la meitat els terminis per tramitar les llicències urbanístiques, per a la qual cosa ha anunciat un pla pilot. A més, es crearà un nou fons públic per ajudar a l’emancipació de menors de 35 anys, així com paquets de fins a 100.000 ajuts anuals per ajudar a pagar lloguers i evitar així desnonaments.

En altres àmbits, Illa també ha refermat la seva aposta prioritària pels serveis públics, amb especial èmfasi en la sanitat i l’educació, ha anunciat la creació d’una direcció general de la gent gran i ha dit que dimarts es tornarà a reunir la comissió interdepartamental de la sequera. També ha convidat a “fer un esforç” per preservar el català de “polèmiques ermes” i tancar en breu un pacte nacional per la llengua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.