Política

política

Junts augura l’incompliment de la nova “pluja de milions” per l’habitatge

Registrarà una proposta perquè el govern espanyol cedeixi el sòl residencial titularitat de la Sareb per destinar-lo a l’ampliació del parc públic de lloguer assequible

“No és una qüestió de xifres, és una qüestió de credibilitat”. La portaveu del grup parlamentari de Junts, Mònica Sales, ha expressat així el “total escepticisme” del seu partit amb l’anunci estrella del president de la Generalitat, Salvador Illa, en la seva intervenció en el debat de política general de construir 50.000 pisos públics fins al 2030 i la inversió de 1.100 milions d’euros anuals en polítiques d’habitatge. Sales considera “gairebé impossible” que s’executin aquestes xifres i ha recordat que Catalunya ja està molt habituada a anuncis de “pluges de milions” que després no es compleixen.

La proposta dels juntaires, que registraran en el ple, passa per demanar al govern espanyol que posi a disposició de la Generalitat i dels ajuntaments el sòl residencial titularitat de la Sareb per destinar-lo a l’ampliació del parc públic d’habitatge de lloguer assequible. “Són prop de 3.000 solars dels quals fins ara el govern espanyol n’ha cedit 12”, ha recordat Sales posant èmfasi en què Illa va formar part d’aquest executiu estatal.

“Aquest és un govern feble”, ha denunciat la portaveu de Junts, insistint en què “mai es plantarà davant del PSOE”. “No farà res per incomodar Pedro Sánchez”, ha reblat.

Junts presentarà un total de 22 propostes de resolució que volen visualitzar que el partit “és una alternativa sòlida i esperançadora”, en paraules de Sales, que no ha volgut entrar en si negociaran amb la resta de formacions.

“Delegat de la Moncloa”, per ERC

També ha valorar negativament el discurs d’Illa la portaveu del grup parlamentari d’ERC, Marta Vilalta, que ha considerat que al president de la Generalitat se l’ha vist com “un delegat de la Moncloa”. Vilalta ha denunciat la seva manca d’”ambició” i que “encapçala una Generalitat més aviat gestora que no pas il·lusionada i transformadora”. I volgut subratlar que, tant la promesa en habitatge com el finançament singular són compromisos adquirits gràcies a l’acord entre el PSC i Esquerra.

Vilalta no s’ha aventurat sobre la possibilitat que ERC pugui transaccionar propostes de resolució amb la resta de formacions.

Els comuns, en positiu

En el debat de política general tots els ulls estaran posats en ERC, però també en els comuns, aliats del PSC en el pacte d’investidura. Aquests últims han valorat en positiu la intervenció d’Illa. “La música sona bé”, ha assegurat el portaveu parlamentari dels comuns, David, Cid, celebrant que el president de la Generalitat els hagi escoltat. El punt negatiu, per Cid, és que el cap de l’executiu no hagi fet cap referència a la massificació turística, i al seu impacte en la crisi de l’accés a l’habitatge.

El de sempre, per la CUP

Igualment crítica s’ha mostrat la CUP, que ha denunciat que el discurs d’Illa només s’ha “renovat en el llenguatge”, però que “el fons és el mateix de sempre”. “Ens ha parlat de ’transició ambiental’, de ’prosperitat compartida’, d’’emergència habitacional’, però escrit sobre la partitura de sempre, la sociovergència de tota la vida”, ha denunciat la diputada Pilar Castillejo. La parlamentària anticapitalistes ha criticat que les “revolucions” que ha plantejat Illa són un “oxímoron”, perquè “només ha parlat de continuisme”. En aquest sentit, ha advertit que “les solucions de sempre ens han portat al punt d’avui”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia