Política

amèrica llatina

L’Argentina no ingressarà als BRICS i potenciarà el Mercosur

Milei va comunicar la decisió tot i que el país va ser convidat el 2023 a formar part del grup

L’Argentina manté la seva decisió de no ingressar al grup BRICS, integrat pel Brasil, Rússia, l’Índia, la Xina i Sud-àfrica, i està molt més interessat a potenciar el Mercosur, segons ha afirmat aquest dimarts a Nova Delhi la ministra d’Afers exteriors, Comerç Internacional i Culte, Diana Mondino.

“En el viatge per l’Índia, ratifiquem que l’Argentina no ingressarà als BRICS. Dit això, la nostra relació comercial amb cadascun dels seus membres en l’àmbit individual, mai ha estat millor. La política exterior del govern ha estat i continuarà sent summament clara”, ha publicat la ministra a la xarxa X.

La cancellera està de visita oficial a l’Índia des de dissabte passat i fins avui, en la seva primera visita a aquest país asiàtic on s’ha reunit amb el seu homòleg, Subrahmanyam Jaishankar, i altres autoritats índies, així com amb empresaris, en la qual ha expressat l’interès argentí a aconseguir un nivell d’associació estratègica.

“És en aquesta nova etapa que l’Argentina pot jugar un gran paper en termes de seguretat alimentària i energètica per a l’Índia”, ha assegurat la ministra segons un comunicat del seu despatx.

Mondino s’ha reunit també amb el ministre de Comerç indi, Piyush Goyal, amb qui ha explorat mecanismes per a l’obertura del mercat indi, fortament protegit, per a l’exportació de productes agropecuaris de l’Argentina.

La ministra havia estat consultada sobre la seva postura enfront del bloc del qual l’Índia és membre fundador, i els plans del grup de desenvolupar el seu propi sistema financer, durant un esdeveniment del laboratori d’idees indi Observer Research Foundation.

“Sé que (els BRICS) estan tractant d’obrir-se, quan alguna d’aquestes coses comencin a concretar-se (un sistema financer propi), sens dubte haurem d’estudiar-lo”, ha dit Mondino, que ha assegurat que “estem més interessats en Mercosur que a convertir-nos en un membre de BRICS”.

Els BRICS van acordar l’agost de 2023 l’adhesió de l’Argentina, l’Aràbia Saudita, Egipte, Etiòpia, Unió dels Emirats Àrabs i l’Iran, des de l’1 de gener de 2024. No obstant això, el passat 22 de desembre, l’endemà passat de l’assumpció de Milei, l’Executiu argentí va comunicar als membres dels BRICS que no s’uniria al bloc emergent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.