Política

Estat francès

Barnier supera la primera moció de censura

L’esquerra francesa impugna el nou primer ministre pel seu dèficit democràtic

La iniciativa, que s’ha votat dos dies abans de la presentació del pressupost, no ha tirat endavant gràcies a l’abstenció de l’extrema dreta

El primer ministre francès, Michel Barnier, s’ha enfrontat aquest dimarts a l’Assemblea Nacional a la primera moció de censura d’ençà que va ser nomenat a principis de setembre pel president francès, Emmanuel Macron. La votació, plantejada per les esquerres, no ha prosperat per la manca de suport de la resta de grups.

El Nou Front Popular només ha aconseguit atraure el vot d’alguns diputats regionalistes i díscols del macronisme per sumar 197 vots a favor de la moció, que en necessitava 289 per prosperar. El resultat ja es preveia d’antuvi perquè, malgrat que la coalició d’esquerres és la principal força parlamentària amb 192 diputats, el partit de Macron (166) i la dreta tradicional (47), d’on prové Barnier, compten amb 213 vots.

L’abstenció dels 142 parlamentaris del tercer grup, el Reagrupament Nacional de Marine Le Pen, ha estat decisiva per al fracàs de la iniciativa. La formació d’extrema dreta ha argumentat que ha pres una decisió “responsable” per no contribuir més al desgovern del país. No obstant això, ha advertit que el seu suport a Barnier serà “exigent” i no ha descartat presentar en el futur la seva pròpia moció de censura.

L’encarregat de presentar la moció ha estat el primer secretari del Partit Socialista (PS), Olivier Faure, que ha justificat que la iniciativa servirà per “mostrar la debilitat de l’executiu”. Faure ha afirmat que el govern de Barnier és el “d’un partit destruït, amb el suport d’un altre partit que ha estat derrotat tres vegades en un mes i que se sosté gràcies a l’extrema dreta que va ser rebutjada per dos terços dels francesos”.

La moció arriba només dos dies abans que el cap de govern presenti els seus pressupostos per al 2025, que serà l’autèntic termòmetre del suport real que té a la cambra. En aquest sentit, el socialista ha criticat les mesures anunciades per Barnier per reconduir les finances públiques amb retallades per un total de 40.000 milions d’euros i un augment de 20.000 d’ingressos amb augments d’impostos a les fortunes. Segons Faure, “la pujada [fiscal] als més riscs és una cortina de fum”, ja que en realitat qui pagarà l’ajustament seran “les classes mitjanes amb pujades de taxes i retallades de serveis”.

En la seva rèplica, Barnier ha lamentat que l’esquerra censuri “a priori” el seu govern abans que comenci a actuar. A més, ha reivindicat que la majoria que li dona suport, la dels macronistes i la dreta tradicional, suma més de 200 diputats, per damunt que els 192 de l’esquerra i els 142 de l’extrema dreta de Marine Le Pen. “Sé que tinc una majoria relativa, però és la menys relativa de totes”, ha sentenciat.

Barnier, com ja va fer la setmana passada en la presentació de les línies mestres del seu govern, ha insistit que la situació pressupostària del país és delicada i ha demanat “responsabilitat” als diferents partits polítics per evitar que s’agreugi més.

Aquesta és la trenta-cinquena moció de censura que afronta el govern francès d’ençà que el parit de Macron va perdre la majoria absoluta a les legislatives de 2022.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.