Política

política

Illa demana un “suport ampli” al nou finançament

El president de la Generalitat, Salvador Illa, va demanar ahir un “suport ampli” del Parlament, en al·lusió indirecta a grups com Junts que no han deixat clara la seva posició, per fer “més fàcil” assolir un nou model de finançament singular per a Catalunya. En el discurs d’obertura del debat de política general, Illa va reafirmar un cop més que complirà l’acord d’investidura amb ERC “en els termes i calendari” pactats, i de fet va dir que ja s’estan produint reunions per avançar-hi. “L’acord és ambiciós, i hi estem treballant amb discreció per portar-lo a la pràctica”, va subratllar, després de valorar també que ja hi ha un primer punt d’entesa entre totes les comunitats, que no és altre que el sistema actual s’ha de reformar. “No va contra ningú, va a favor de Catalunya”, va insistir. En aquest sentit, va demanar als diputats que facin “pedagogia” i actuïn “amb rigor” en el debat del finançament –també en el de la immigració, en què va refermar la intenció de “desmuntar un per un” tots els discursos d’odi–, davant els que l’utilitzen com a arma d’enfrontament polític, en al·lusió a PP i Vox.

El president, en tot cas, va reafirmar que pren com a base del seu pla de govern –que treballa per poder presentar l’1 de desembre– els acords assolits amb ERC i els Comuns, que constatava fins i tot que són el seu “full de ruta d’aquest mandat”. Per això també admetia que diverses de les polítiques que prepara seran una continuació de les de l’anterior govern. Això sí, Illa també va recordar que per poder-les implementar en la majoria dels casos cal aprovar el pressupost per al 2025, per la qual cosa s’adreçarà prioritàriament a aquests grups en unes converses que ja hi han iniciat. “Espero un debat constructiu i comptar amb propostes”, els va reclamar, per anunciar que el govern durà al Parlament una “proposta oberta” que espera enriquir. De fet, el PSC va confirmar ahir que la majoria de les propostes de resolució que presentarà avui aniran en la línia de ratificar els acords subscrits amb ERC i Comuns, i no descartava fins i tot presentar-n’hi alguna conjuntament.

Anuncis en habitatge

El gran anunci del discurs d’ahir, això sí –tot i que ja formava part precisament dels acords d’investidura–, va ser el d’un ambiciós programa públic per construir 50.000 habitatges públics des d’ara fins al 2030, amb una inversió de 1.100 milions l’any, per assolir els 4.400 durant la legislatura. El pla inclou crear, d’acord amb els municipis, una reserva pública de solars, en què s’integrarà com a mínim tot el sòl disponible que té la Generalitat, a fi de posar-la a disposició d’operadors públics i privats mitjançant una convocatòria anual que s’iniciarà ja el febrer del 2025. Igualment, s’agilitaran llicències urbanístiques a fi de rebaixar a la meitat –de 100 a 50 mesos de mitjana– els terminis per construir habitatge públic, per a la qual cosa va anunciar un pla pilot i un comitè “d’agilitat” urbanística. A més, es crearà un nou fons públic per ajudar a l’emancipació de menors de 35 anys, així com paquets per donar fins a 100.000 ajuts anuals per al pagament de lloguers, que evitin desnonaments.

En altres àmbits, Illa va refermar l’aposta prioritària pels serveis públics, amb especial èmfasi en l’educació i la sanitat, en què va solemnitzar la priorització de la primària i va certificar la creació d’un fons de 2.800 milions en els pròxims quatre anys per revertir el forat actual entre la despesa sanitària real i la pressupostada. Igualment, va confirmar la creació d’una direcció general de la gent gran per vetllar per un grup que suposa el 20% de la població.

En altres àmbits, el cap de l’executiu va anunciar que dimarts vinent es tornarà a reunir la comissió interdepartamental de la sequera, ja que la situació torna a ser preocupant. En l’àmbit energètic, va refermar l’aposta per la plataforma d’assaig eòlica marina al golf de Roses, i en l’àmbit de les infraestructures creu que és “on millor es poden exemplificar els beneficis” de col·laborar sobretot amb el govern de l’Estat, i va indicar que es complirà el traspàs del servei de rodalies i abans de final d’any hi haurà un model d’empresa mixta sobre la taula. Illa també va convidar a “fer un esforç” per preservar el català de “polèmiques ermes” i tancar en breu un pacte nacional per la llengua, i va recordar que ja s’hi ha activat un pla de xoc per augmentar l’oferta formativa per a adults.

LES FRASES

Demano l’aplicació àgil i diligent de la llei d’amnistia, respecto el poder judicial però li demano respecte al poder legislatiu
El govern garantirà certesa i estabilitat, no farà batzegades; tenim un full de ruta i horitzó clars, i demano actitud de col·laboració
El nostre segle ha de ser el de la catalanitat única i plural, integradora, i amb condicions de treball dignes per a tothom
Som hereus d’una obra de govern, i donem continuïtat a moltes de les coses que es van iniciar, sí
Salvador Illa
president de la generalitat

Junts augura l’incompliment de la “pluja de milions”

Junts va evitar respondre ahir a la crida d’Illa a avalar el finançament singular, i la seva portaveu, Mònica Sales, es va remetre a les propostes de resolució que presentaran avui, totes en solitari. “No és una qüestió de xifres, és una qüestió de credibilitat”, va afirmar també, expressant el seu “total escepticisme” amb l’anunci estrella d’Illa sobre l’habitatge. Sales veu “gairebé impossible” que s’executin aquestes xifres i lamentava que Catalunya ja està molt habituada a anuncis de “pluges de milions” que després no es compleixen. La proposta que registraran els juntaires avui inclou demanar al govern espanyol que posi a disposició de la Generalitat i dels ajuntaments el sòl residencial de la Sareb per destinar-lo a ampliar el parc públic d’habitatge de lloguer. “Són prop de 3.000 solars, dels quals fins ara el govern espanyol n’ha cedit 12”, va reblar.

També va valorar negativament el discurs la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, que veu Illa com “un delegat de La Moncloa” amb un “discurs gris” i en denunciava la manca d’“ambició” i que “encapçala una Generalitat més aviat gestora que no pas il·lusionada i transformadora”, en què l’única cosa engrescadora són acords adquirits amb ERC, com l’habitatge o el finançament. Els Comuns van lloar l’aposta per l’habitatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia