Política

unió europea

El TJUE prohibeix etiquetar els tomàquets i els melons del Sàhara Occidental com del “Marroc”

La justícia europea assenyala que qualsevol altra indicació seria enganyosa i podria induir a l’error al consumidor

Les fruites i verdures com els tomàquets i els melons recol·lectats al Sàhara Occidental han d’indicar que procedeixen d’aquest territori i no del Marroc, com s’indica en l’etiquetatge la majoria dels casos. Així ho ha determinat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en una sentència dictada divendres passat, on estén l’aplicació de la normativa sobre etiquetatge als productes originaris de “territoris”, en al·lusió a entitats diferents dels “països” que disposen d’un estatut propi i diferent.

D’acord amb la normativa sobre etiquetatge comunitari, els productes procedents del Sàhara Occidental han d’indicar aquest territori com a país d’origen perquè qualsevol altra indicació seria “enganyosa” i “podria induir a error al consumidor”.

El territori del Sàhara Occidental, situat en el nord-oest de l’Àfrica, limita amb el Marroc, Algèria i Mauritània mentre que la seva costa oest dona a l’Oceà Atlàntic. Gran part del Sàhara Occidental, recorda el tribunal en un comunicat, està controlat pel Marroc mentre que el Front Polisario, moviment que defensa l’exercici per part del poble sahrauí del seu dret a l’autodeterminació i a la creació d’un estat sobirà, controla una porció més petita i poc habitada a l’est del territori.

El desenvolupament agrícola del Sàhara Occidental, en particular la producció en hivernacles de tomates i melons, es desenvolupa principalment mitjançant infraestructures finançades pel Marroc. Els productes s’exporten cap a països de la Unió Europea i es comercialitzen indicant el Marroc com el seu país d’origen. El TJUE assenyala que tot i que les infraestructures de producció en hivernacles són finançades per Rabat, el Sàhara Occidental té un estatut propi i diferent, motiu pel qual s’ha d’indicar que els productes es conreen en aquest territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia