Política

estat espanyol

El jutge del cas Koldo fa el primer pas per investigar Ábalos pel seu “paper rellevant” en la trama

L’instructor Ismael Moreno ha demanat a la presidenta del Congrés que certifiqui si l’exministre és diputat

El jutge de l’Audiencia Nacional espanyola Ismael Moreno, instructor del cas Koldo, ha enviat aquest dijous una petició a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, perquè certifiqui la condició de diputat de l’exministre socialista José Luis Ábalos. Es tracta del pas previ a enviar el cas al Tribunal Suprem per la condició d’Ábalos com a aforat. El jutge adopta la decisió després de rebre un informe de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, amb data del 8 d’octubre, sobre la suposada trama de compravenda de mascaretes durant la pandèmia a canvi de comissions irregulars. En l’informe, la Guàrdia Civil atribueix a Ábalos “un paper rellevant” en la trama de corrupció batejada amb el nom del seu exassessor Koldo Garcia.

En l’informe de 232 pàgines enviat al jutge Moreno i al qual ha tingut accés Efe, la Guàrdia Civil assenyala que el presumpte aconseguidor de la trama, Víctor de Aldama, s’hauria valgut de la seva relació amb Ábalos i Koldo García per a “influir” en la concessió del rescat d’Air Europa durant la pandèmia.

Moreno, titular del jutjat central d’instrucció número dos de l’Audiencia Nacional, va assumir el cas Koldo des del principi. En concret, el jutge instructor investiga una trama corrupta l’epicentre de la qual se situa en el Ministeri de Transports quan Ábalos era el seu titular, el 2020, durant el segon govern de Pedro Sánchez.

La investigació gira al voltant dels contractes de diferents administracions públiques perquè l’empresa Soluciones de Gestión els subministrés màscares en el pic de la pandèmia i el presumpte pagament de comissions irregulars. A través de Koldo Garcia l’empresa Soluciones de Gestión i el comissionista De Aldama haurien obtingut adjudicacions milionàries del Ministeri de Transports i altres administracions. L’informe de la Guàrdia Civil atribueix a Ábalos un paper destacat en la trama de corrupció. L’exministre, però de moment no té la condició d’investigat. En tractar-se d’un diputat, actualment adscrit al grup mixt perquè quan va esclatar el cas Koldo va deixar el grup parlamentari socialista pel qual va obtenir l’escó, gaudeix de la condició d’aforat. Això implica que només pot investigar-lo el Tribunal Suprem. Perquè això passi, el jutge instructor de l’Audiencia Nacional ha d’elevar a l’alt tribunal espanyol una exposició raonada que justifiqui l’existència d’indicis suficients.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.