Política

estat espanyol

Ábalos demana declarar voluntàriament com a testimoni davant el jutge del cas Koldo

La petició es produeix després que l’instructor hagi fet el primer pas cap a ser investigat

L’exministre espanyol de Transports José Luis Ábalos ha sol·licitat aquest divendres comparèixer voluntàriament davant el jutge de l’Audiencia Nacional Ismael Moreno, instructor del cas Koldo. La decisió de qui va ser la mà dreta de Pedro Sánchez en el PSOE i en el seu primer govern arriba l’endemà que el jutge instructor hagués fet el primer pas per investigar-lo. Moreno es va dirigir dijous a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, per confirmar la condició de diputat de l’exministre i, per tant, aforat. Un simple formalisme. La condició d’aforat implica que, si l’exministre fos investigat, la causa hauria d’elevar-se al Tribunal Suprem, la qual cosa deixa sense competència l’Audiencia Nacional.

El jutge instructor va fer aquest moviment després de rebre un informe de la Guàrdia Civil, en el qual suggeria la necessitat d’investigar l’exministre de Sánchez pel fet que les proves recollides apunten a un possible “paper rellevant i de responsabilitat” en el cas Koldo, una suposada trama sobre la compravenda de mascaretes durant la pandèmia a canvi de comissions irregulars que involucra a Koldo García, exassessor d’Ábalos, i diverses administracions públiques governades.

En l’informe de 232 pàgines enviat al jutge Moreno i al qual va tenir accés Efe, la Guàrdia Civil també assenyala que l’empresari Víctor de Aldama, president del Zamora CF i suposat intermediari de la trama, hauria aprofitat la seva relació amb Àbalos i Koldo Garcia per influir en el rescat d’Air Europa.

Els investigadors indiquen que De Aldama hauria fet pagaments en efectiu a García amb l’objectiu d’obtenir accés tant a Koldo García com a l’aleshores membre del govern espanyol. L’informe detalla que aquests pagaments haurien estat acompanyats d’altres “contraprestacions” destinades a l’aleshores titular del Ministeri de Transports, en al·lusió a un xalet a Cadis i al pagament del lloguer de qui en aquells moments era la parella sentimental d’Ábalos.

El govern espanyol, començant pel mateix Pedro Sánchez, s’afanyen a desvincular-se de l’exministre, que va ser inclòs en les llistes del PSOE en les eleccions del juliol de 2023 i va sortir elegit. El febrer passat, amb l’esclat del cas Koldo, va deixar el grup parlamentari socialista, però no va renunciar a l’acte de diputat. Es va integrar al grup mixt.

Nucli de fidels de Sánchez

José Luis Ábalos va formar part del nucli dur de fidels que van acompanyar Sánchez d’ençà que va arribar a la primera línia de la política estatal i va romandre al seu costat quan va ser destituït com a secretari general del PSOE per l’aparell del partit, en el Comitè Federal de la tardor de 2016.

Ábalos (Torrent, País Valencià, 1959) va ser un dels principals suports de Sánchez quan va decidir plantar cara a l’aparell del partit i disputar el lideratge del PSOE a l’andalusa Susana Díaz, que comptava amb el suport de la vella guàrdia. L’andalusa va perdre i Sánchez va recuperar la secretària general del PSOE. El dirigent socialista va premiar la fidelitat d’Ábalos fent-lo portaveu del grup parlamentari socialista entre el maig i el juny de 2017, quan va passar a ser secretari d’Organització del PSOE. Amb l’arribada de Sánchez a La Moncloa, el 2018, després de guanyar la moció de censura presentada contra l’aleshores president del govern espanyol, Mariano Rajoy (PP), Ábalos es va convertir en ministre. Concretament, va fer-se càrrec de la cartera de Foment, que després es va passar a dir de Transports. El ministre era un dels homes forts del primer govern de Sánchez i alhora del PSOE pel seu càrrec com a secretari d’Organització. Ábalos va deixar el govern el 2021. Va ser per sorpresa en el marc d’una gran reordenació. El motiu de la sortida no va quedar mai clar, però Sánchez no va trencar del tot la relació amb ell, ja que les últimes eleccions va tornar a comptar amb ell a les llistes.

L’oposició ha carregat contra Sánchez i el seu govern i han reclamat dimissions. Podem, formació que havia estat sòcia de Sánchez en l’executiu, considera “molt preocupants” les últimes informacions sobre el cas Koldo perquè apunten “a la gravetat i extensió de la trama”, i considera “inversemblant” que l’exministre actués en solidari sota el “desconeixement” del PSOE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.