Política

política

L’informe d’ERC diu que Junqueras sabia dels cartells de Maragall

Segons l’informe intern, el candidat a presidir de nou el partit en coneixia l’autoria d’abans que es fes pública

L’informe culpa Moya de l’autoria però desconeix qui en va ser l’ideòleg

Moya reafirma que el responsable de les campanyes anònimes era Sabrià

L’informe intern elaborat per ERC per aclarir l’autoria dels cartells contra Ernest Maragall que van sortir de la mateixa formació conclou que el novament candidat a la presidència, Oriol Junqueras, coneixia de la seva existència abans que l’afer fos publicat pel diari Ara, segons ha informat RAC1–a més de desvincular-se de l’autoria de la campanya, Junqueras ha defensat que ell no va saber res dels cartells fins que ho va publicar aquell diari. Segons l’informe es va posar en coneixement dels fets a d’altres persones de la direcció com el vicesecretari de finances, Jordi Roig, i el llavors president Oriol Junqueras per tal de prendre les mesures oportunes fins que els òrgans de control poguessin realitzar una investigació interna. Hauria estat la secretària general, Marta Rovira, qui va informar Junqueras tot i que l’entorn del candidat a liderar el partit ho nega.

L’informe elaborat pel responsable de compliment del partit, Xavier Mombiela, determina que existeix un xat en què diferents persones d’ERC proposaven idees i accions anomenades campanyes de contrast, les conegudes públicament com a campanyes de “falsa bandera”–les que realitza un partit anònimament perquè siguin atribuïdes pels electors a d’altres partits rivals. En el cas dels cartells en què es relacionava Ernest Maragall amb l’alzheimer, dies abans que es pengessin per Barcelona, en el xat compartit s’envia un document en què, entre d’altres idees, es proposa “imprimir cartells amb la cara de l’Ernest amb un missatge que es viralitzi”. S’hi planteja “jugar en campanya amb l’edat de l’Ernest” però, en cap moment, es proposa o s’acorda relacionar el candidat d’ERC a l’alcaldia amb la malaltia de l’alzheimer que pateix el seu germà Pasqual des de fa molts anys.

L’informe admet que no s’ha pogut identificar l’ideòleg dels cartells però conclou que els va gestionar el director de comunicació Tolo Moya i que l’afer se li va escapar de les mans. Fins a quatre persones expliquen que el mateix Moya els va confessar que n’era el responsable. L’informe apunta que Moya va perdre el control de la situació incomplint la seva responsabilitat en una actuació que li podria comportar l’expulsió del partit. L’informe també preveu la possible expulsió del militant que va fer d’enllaç entre Moya i les tres persones que van penjar els cartells.

Per altra banda, l’informe considera infracció lleu, que suposa un avís, l’actuació de l’ex-vicesecretari de comunicació i llavors viceconseller de comunicació del Govern, Sergi Sabrià; així com del llavors vicesecretari de comunicació, Marc Colomer. A més, l’informe recomana un protocol intern, reorganitzar les campanyes de contrast i fer públic el resultat de la investigació.

Per la seva banda, Moya ha qualificat de “broma” les conclusions de l’informe que l’apunten com a responsable màxim dels cartells tot admetent que es desconeix qui en va ser l’ideòleg. “És un informe per tapar-se tots, quedar bé i que no surti res”, ha declarat Moya a RAC1. Moya ha repetit que les campanyes de contrast les va crear Sergi Sabrià: “Jo no soc qui munta això, que culpin la persona que estructura el grup d’aquesta manera i, en canvi, li posen un expedient lleu. Podria ser fins i tot frau el que ha fet aquesta persona”.

Per la seva banda, Ernest Maragall no es creu que Junqueras no sabés res dels cartells abans que l’afer fos publicat pels mitjans. Maragall ha afirmat a RAC1 que l’informe intern d’ERC deixa clars els “rols” i “responsabilitats” de cadascú en el cas dels cartells contra la seva família: “Evidencia un descontrol intern i manca de claredat del funcionament normal d’una organització. L’informe deixa ben clar les límits d’aquest joc que va acabar sent horrible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia