Política

POLÍTICA

El MIL es fa present a Via Laietana

Frances Soler Amigó relata les tortures que va patir el seu germà Santi, company de Puig Antich

L’Estat oficialitza demà un acte de reparació a Salvador davant la família del jove llibertari

Francesc Soler Amigó ha relatat aquesta tarda davant el número 43 de Via Laietana el pas per la prefectura de policia del seu germà, Santi, detingut i torturat el 1973 per la seva pertinència al Moviment Ibèric d’Alliberament, MIL. La detenció de Soler, conegut com ·El Petit, va donar peu a la detenció de Xavier Garriga i Paituví i Salvador Puig Antich, acció policial que va desencadenar un tiroteig saldat amb la mort d’un agent i ferides de molta graveta a Salvador.

El testimoni de Frances Soler s’ha dut a terme dins de la campanya organitzada per la Comissió per la Dignitat i la sectorial de represaliats de l’ANC per aconseguir que l’espai de Via Laietana sigui declarat un centre de memòria i interpretació de la tortura.

En la seva intervenció, Soler ha destacat la pallissa que va rebre el seu germà Santi abans i després de la detenció de Puig i Garriga. Primer el van maltractar per aconseguir que els delatés la trobada que els integrants del MIL tenien prevista per la tarda del 26 de setembre de 1973, i un cop feta la detenció el van seguir torturant a la recerca de més informació sobre el moviment revolucionari.

Soler ha explicat també la seva pròpia experiència quan va ser detingut el gener de 1977 amb 50 persones més, totes elles anarquistes que tenien el propòsit de fer reviure la FAI. Ha relatat el seu cas i el d’altres companys, com el del Kimet que va ser salvatgement torturat.

L’acte d’avui l’ha obert l’advocat Sebastià Martínez Ramos que ha llegit el cas de Marià Cabut, un activista que el 1973 va passar tres dies detingut a la prefectura. Martínez Ramos va ser el lletrat que va liderar el 2003 el recurs de revisió al Tribunal Suprem del judici de Puig Antich, recurs que va ser tombat per tres vots en contra i dos a favor.

La nova acció reivindicativa a la Via Laietana ha estat secundada per desenes de persones, entre les quals Ricard Maria de Vargas, antic integrant del MIL, així com Imma, Montse i Carme Puig Antich.

Reparació a Salvador

És dona la circumstància que les germanes de Salvador Puig Antich viatjaran demà a Madrid a la seu del ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica on se’ls farà entrega d’una declaració de reconeixement i reparació en relació al cas del seu germà, víctima d’un procés judicial plegat d’irregularitats que va culminar amb la seva execució, el març de 1974. L’acte de reparació es farà en desenvolupament del marc jurídic que permet la llei de memòria democràtica.

El document que els farà entrega el ministre, Ángel Víctor Torres, és similar al que ja va expedir el govern espanyol aquest estiu passat per la persona de Lluís Companys. En aquell document es declarava il·legal el tribunal, el consell de guerra i la sentència on va ser condemnat a mort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia