Política

tribunals

Amnistiats 45 agents per les càrregues a Dosrius, a més de l’exalcalde

La jutgessa de Mataró aplica la mesura de perdó a tots els guàrdies civils

La majoria dels amnistiats per la llei: agents de policia

Fins a 45 agents de la Guàrdia Civil d’una tacada han estat amnistiats. Els beneficiats per l’aplicació en bloc de Llei d’amnistia corresponen als agents que havien rebut fins a 27 denúncies per lesions, danys, atemptat de l’autoritat durant el referèndum del 1-O a Dosrius.

L’escrit de la jutgessa de Mataró, avançat per El Món, exonera també de qualsevol responsabilitat l’aleshores alcalde de la població, Marc Bosch, i el regidor Eduard Garcia, que eren investigats per desobediència i atemptat contra l’autoritat.

Els 45 agents als quals s’investigava per les lesions denunciades per votants de Dosrius formaven part de les unitats antiavalots que van actuar en aquest municipi durant el referèndum del 1-O. Nombrosos vídeos difosos a les xarxes socials aquell dia mostraven l’actuació policial amb càrregues contra els votants als col·legis electorals.

L’aleshores alcalde ha recordat a l’ACN que pel juliol la jutgessa va demanar a totes les parts si estaven d’acord amb l’aplicació de l’amnistia, i tant la seva defensa, com la d’Òmnium Cultural -acusació popular a la causa-, com les dels votants afectats van respondre-li que no l’acceptaven per als guàrdies civils. Bosch va ser un dels lesionats pels cops de porra de la Guàrdia Civil durant la càrrega policial a l’Escola Castell del municipi i va haver de ser atès a l’Hospital de Mataró. L’aleshores alcalde participava del referèndum amb la resta de veïns del poble quan un ampli desplegament de la Guàrdia Civil va irrompre a les instal·lacions i es va endur tot el material relacionat amb el referèndum d’autodeterminació.

Vist que la jutgessa ha decidit aplicar l’amnistia tot i que no l’acceptava una de les parts, Bosch ha indicat que estan estudiant recórrer la decisió d’amnistiar els 45 agents de la Guàrdia Civil, tenint en compte que la sentència no és ferma.

Des de la seva inicial aplicació, l’amnistia s’ha aplicat a 51 agents de la policia espanyola, als quals s’hauran de sumar els 45 de Dosrius, 4 mossos d’esquadra, 49 manifestants (tres d’ells recorreguts al Suprem) i 10 càrrecs polítics. La policia espanyola continua sent la principal beneficiària de la norma de l’oblit penal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia