Política

Revés europeu a ZP

Economia

Gens no li ha durat al president espanyol la il·lusió de sortir a la foto dels refundadors del capitalisme, només cinc dies després que dijous passat el premier britànic, Gordon Brown, l’intentés tranquil·litzar prometent-li que aquest cop no el menystindrien. Ahir el president francès, Nicolas Sarkozy, va confirmar tots els temors de la Moncloa en llegir a l’Eurocambra una restringida llista de convidats a la cimera internacional d’aquest novembre a Nova York per reformar el sistema financer en la qual el nom de José Luis Rodríguez Zapatero no surt per enlloc.

El G-8 més el G-5: les set economies més industrialitzades del món i Rússia, amb les potències emergents de la Xina, l’Índia, el Brasil, Sud-àfrica i Mèxic. Aquesta és la fórmula elegida per Sarkozy, “la més senzilla”, que exclou de ple la participació d’Espanya. Zapatero, com la resta dels seus homòlegs europeus, exceptuant l’alemanya Angela Merkel i l’italià Silvio Berlusconi, a més de Brown i Sarkozy, haurà de conformar-se participant en una reunió preparatòria, si és que l’esforç diplomàtic que està fent el govern espanyol no aconsegueix colar-lo en la selecta reunió.

Compensacions
A Zapatero li va faltar temps ahir per tornar a queixar-se al president francès, que ja el va deixar fora de la cimera del 4 d’octubre a París i després va haver de compensar-lo pel desaire amb un esmorzar a l’Elisi. “Que Espanya hi ha de ser és una opció compartida per Sarkozy”, va assegurar el president espanyol després d’una conversa telefònica en què li va exigir també “la presència d’un país àrab important”, informa David Portabella. Zapatero esgrimeix els arguments que presideix ja la vuitena potència mundial, el tercer inversor a l’estranger després dels EUA i de França i que dos dels setze primers bancs del món són espanyols: “No ens podem quedar callats: hem vist com queien colossos mentre la nostra caixa d’estalvis més petita subsisteix”.

Tot i valorar positivament el paper d'Espanya, Sarkozy ha considerat que Espanya es quedaria al marge de la cimera en tant que no és membre del G-8. "No sóc jo qui decideix els membres del G-8", ha afirmat Sarkozy, que ha afegit que "es pot desitjar" que Espanya "tingui el seu lloc" al G-8 "arribat el moment".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona