Política

europa

Polònia exclou la possibilitat d’adopció en la seva primera llei sobre parelles homosexuals

El Tribunal Suprem polonès va rebutjar el 2023 que no reconèixer els drets a les parelles del mateix sexe fos una violació dels drets humans com deia el TEDH perquè “el matrimoni tradicional és part de la cultura de Polònia”

El govern polonès ha presentat aquest divendres un projecte de llei que reconeix per primera vegada a Polònia les unions de parelles del mateix sexe i els atorga els mateixos drets que a les parelles de fet heterosexuals, excepte la possibilitat d’adoptar nens.

En una roda de premsa a Varsòvia, la ministra polonesa d’Igualtat, Katarzyna Kotula, ha explicat que la versió final del projecte és el resultat de consultes prèvies amb associacions cíviques, legisladors i amb la resta de ministeris, i que el d’avui “és un pas històric en la llarga marxa cap a la igualtat”.

Kotula ha assenyalat que aquesta nova norma “modifica de fet unes altres gairebé 250 lleis”, en reconèixer per primera vegada la validesa de les unions homosexuals en la legislació polonesa i els seus drets a adoptar un cognom comú, accedir a la informació mèdica del cònjuge, liquidar impostos de manera conjunta i compartir herències o béns de guanys.

Així mateix, el text reconeix el dret de qualsevol dels membres de la parella a conservar la custòdia parcial d’un menor d’edat nascut d’una relació anterior, una figura legal que a Polònia es coneix com a “custòdia menor”.

Polònia és un país on dos terços de la població es declara catòlica i on va governar fins a l’any passat el partit ultraconservador Llei i Justícia (PiS).

El país va ser considerat en 2024 el “pitjor país de la Unió Europea per al col·lectiu LGBT” per cinquè any consecutiu per l’organització no governamental ILGA-Europa.

Durant les dues legislatures anteriors, quan el PiS va estar en el poder, centenars de municipis polonesos van exhibir senyalitzacions amb el cartell “zona lliure d’LGBT”, però quan la Comissió Europea va anunciar la seva intenció de vincular el desemborsament de fons d’ajuda regional al respecte dels drets de la comunitat LGBT, tots ells es van desvincular de la iniciativa. El govern anterior va qualificar aquesta situació de “terrorisme econòmic”.

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va determinar el desembre de 2023 que la falta de reconeixement de parelles homosexuals a Polònia constituïa una violació dels drets humans, una acusació que el Tribunal Suprem polonès va rebutjar perquè “el matrimoni tradicional és part de la cultura de Polònia”, i va subratllar la falta d’un marc legal per a aquesta mena d’unions.

Segons les dades oficials disponibles, en 2011 hi havia 316.500 parelles de fet a Polònia, i en 2021 aquest número va ascendir a 552.800.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia