Política

La febre de la convenció

Als peus de les muntanyes Rocalloses, Denver, la capital de l’Estat de Colorado, és aquests dies un formiguer. Sembla que estigui de festa major. Bé, potser ja és això la Convenció Demòcrata. Fundada durant la febre de l’or, el símil fàcil és que aquests dies Denver viu la febre per la convenció. El carrer 16 és el centre comercial i està ple a vessar. Delegats, voluntaris i 15.000 periodistes, tots amb la seva credencial al coll, es barregen amb turistes, artistes i veïns que estan encantats d’acollir la convenció just quan es compleixen cent anys de l’última en aquesta ciutat. L’esdeveniment aportarà 160 milions de dòlars a l’economia local i, val a dir, que alguns comerciants i hotelers aprofiten per inflar els preus.

No és el cas de George W. Chichester, un pintor a qui tothom fotografia amb el seu quadre de més èxit: un retrat d’Obama que no està a la venda, ja que assegura que anirà directe a la Casa Blanca si el senador guanya les eleccions.

Obama’s Sisters
Qui més qui menys en treu algun profit. Fins i tot l’Església Metodista Trinity, que ha col·locat davant la porta diversos voluntaris per convidar els visitants a conèixer la seva congregació. Però són les anomenades Obama’s Sisters les que tenen més èxit. L’Annie i la Samantha Woods, dues germanes de 20 i 24 anys, han vingut en cotxe des de Califòrnia “per motivar els joves a marcar la diferència”. Criden l’atenció dels fotògrafs perquè han forrat de dalt a baix el seu Cadillac amb enganxines d’Obama.
Al carrer es ven de tot. Samarretes, dolços, gorres, xapes, cartes i altres souvenirs de Barack Obama. I encara també de Hillary. The Dream Team, es pot llegir en alguns pins, en referència al nonat tàndem Obama-Hillary, que ja han quedat obsolets.

Sun Kim, propietària d’una botiga de souvenirs, diu que li han promès fer negoci però que, de moment, res de res. “Suposo que la gent espera a l’últim dia per comprar records de Denver”, diu esperançada. John, un taxista ucraïnès que després de divuit anys a Denver s’ha americanitzat el nom, està força satisfet. “Començo a treballar a les 5 del matí perquè hi ha molta feina”. El que ja no li agrada tant és el desplegament policial. Hi ha policies a peu, a cavall, en cotxe i en bicicleta. “Més els de la secreta, que no veiem”, diu. Els helicòpters sobrevolen la ciutat. A mesura que un s’acosta al Pepsi Center, on es fa la convenció, canvia el paisatge. Carrers tallats i policies armats per protegir la fortalesa. De moment, només han hagut de dissoldre un grup de manifestants antiguerra.

Per entrar al recinte cal molta paciència per suportar les cues enmig del clima semidesèrtic de Denver. Total, per adonar-se que l’autèntica festa és a fora. I no només perquè Obama parlarà fora del Pepsi Center sinó perquè és en bars i restaurants on se celebren les millors festes, amb famosos inclosos, i a les quals, no cal dir-ho, l’accés és limitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.