Política

Tensió per l'estelada a Girona i a Vilafranca

La celebració del centenari de l'estelada, a la qual s'han adherit un centenar d'ajuntaments de Catalunya, ha provocat tensió en diversos consistoris. Figueres, com a capital de l'Alt Empordà, va ser la primera ciutat on es va aprovar la moció redactada per la comissió del centenari, que convidava a posar la bandera no oficial en un lloc destacat. L'equip de govern, format per CiU, el PSC i ICV, va votar dividit, i la moció, portada al ple per ERC, es va aprovar amb tensió. Al final, l'alcalde convergent, Santi Vila, ha decidit posar l'estelada a la plaça Lluís Companys, "a l'extraradi", segons el punt de vista d'ERC.

Però després de l'episodi de Figueres, entre dimarts i ahir a la nit se n'han produït dos més en ciutats que també són claus per al catalanisme: Girona i Vilafranca del Penedès, aquesta última amb representació de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) al consistori.

A Vilafranca, l'estelada va ser penjada ahir, dimecres, a les deu de la nit, quan un dels regidors que hi havien votat a favor va pujar per la façana per col·locar el símbol centenari. L'alcalde, el socialista Marcel Esteve, havia decidit hores abans no aplicar la moció d'homenatge a la bandera independentista, aprovada amb els vots de CiU, ERC i CUP. El PP havia aplaudit la decisió d'Esteve, tot recordant que "la col·locació de banderes al balcó de l'Ajuntament és competència de l'alcalde, no del ple".

Mentrestant, a Girona buscaven un pal a corre cuita per instal·lar-ho a la plaça Catalunya, un espai cèntric però separat uns 200 metres de la plaça del Vi, on hi ha l'Ajuntament. Dimarts a la nit, el PSC havia perdut la primera votació d'una moció des que el 1979, en les primeres eleccions democràtiques, Joaquim Nadal va accedir a l'alcaldia.

L'actual alcaldessa, Anna Pagans, es va trobar que ERC i ICV, socis del seu govern, votaven amb CiU la moció de l'estelada. Com a reacció, va anunciar que posaria la senyera polèmica a la plaça Catalunya, ja que el text de la moció no concreta que s'hagi de posar al balcó de l'Ajuntament. "El text diu que s'ha de posar en un lloc important, i la plaça Catalunya és un lloc cèntric".  L'alcaldessa va afegir, a més, que acataria la moció a contracor. "Crec que divideix més que no pas uneix", va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona