Política

Estats Units

Harris i Trump, completament empatats a les enquestes

Un sondeig de ‘The New York Times’ estima un 48% dels vots per a cada candidat, amb un 4% d’indecisos

‘The Washington Post’ trenca la tradició de manifestar el seu suport a un dels contendents

Els dos candidats a la presidència dels Estats Units, el republicà Donald Trump i la demòcrata Kamala Harris, estan empatats a dues setmanes de les eleccions, segons una enquesta publicada aquest divendres per The New York Times.

El sondeig atorga un 48% d’intenció de vot, respectivament, als dos presidenciables; el 4% restant són indecisos. En l’anterior enquesta del mateix mitjà, publicada a principis de mes, la candidata demòcrata tenia un lleuger avantatge sobre el seu rival republicà, del 49% sobre el 46%, si bé aquesta diferència entre dins el marge d’error.

El diari destaca que l’electorat continua “inamoviblement dividit” malgrat que el país ha viscut tres dels mesos “mes tumultuosos de la història política nord-americana recent”, amb “un debat d’alt perfil, dos atemptats contra la vida de Trump i centenars de milions gastats” en la campanya.

The New York Times matisa que si bé l’enquesta ofereix una retrat del sentit dels electors, les eleccions presidencials es decidiran als set Estats frontissa, on els dos candidats han invertit més temps i recursos. “bona part del seu temps i recursos”. Però el conjunt d’enquestes fetes en aquests territoris decisius, Arizona, Geòrgia, Michigan, Nevada, Carolina del Nord, Pennsilvània i Wisconsin, reflecteixen uns marges igualment estrets.

L’última enquesta de la cadena de notícies CNN també iguala els dos candidats en intenció de vot, un 47% per cadascú, el que suposa un punt menys per a Harris, per a qui al setembre preveia un 48%. Segon aquest mitjà, el 85% dels enquestats afirmen que no han canviat mai d’opinió i només un 2% reconeix que encara no s’ha decidit. Un altre 9% admet que podia repensar la seva decisió abans de votar.

Si es tenen en compte les dades agregades de totes les publicacions, aquestes donen un lleuger avantatge a Harris, que s’imposaria a Trump per un únic punt, amb un 49% dels vots davant el 48%.

També hi ha sondejos, com el publicat a principis d’aquesta setmana pel Wall Street Journal, que atorguen un avantatge de tres punts a Trump, que obtindria un 49% dels vots enfront del 46% de Harris.

Tradició trencada

En aquest escenari, el diari The Washington Post ha anunciat avui que, per primera vegada en dècades, no es pronunciarà a favor de cap candidat. L’editor en cap del mitjà, William Lewis, ha argumentat que “estem tornant a les nostres arrels de no donar suport a cap candidat presidencial” i ha assegurat que tampoc ho faran en cap elecció futura.

La capçalera no s’havia pronunciat per cap candidat fins al 1976, quan ho va fer a favor del candidat demòcrata Jimmy Carter, després de l’escàndol del Watergate que el propi diari havia revelat. Des d’aleshores, només el 1988 es va abstenir de dir quin candidat preferia.

Segons la ràdio pública NPR, la decisió de Lewis ha molestat a molts treballadors del diari, que creuen que a partir d’ara Trump se sentirà més lliure d’intimidar l’amo del diari, el propietari d’Amazon, Jeff Bezos.

Una polèmica similar ha afectat Los Angeles Times. La cap del Consell Editorial, Mariel Garza, ha dimitit del càrrec en protesta perquè l’amo de la capçalera, Patrick Soon-Shiong, ha vetat que el diari donés suport a Harris.

La candidata demòcrata sí que ha rebut el suport editorial d’una gran majoria dels mitjans de comunicació, com The New York Times, The Boston Globe, The New Yorker, Vogue i la revista Rolling Stone. En canvi, el conservador New York Post ha anunciat avui que fa costat a Trump, tot i que el va criticar el 2021 per l’assalt al Capitoli.

Nit a Texas

Els dos candidats han coincidit avui a Austin, la capital de Texas, on Harris té previst fer un míting acompanyada de figures com Beyoncé. Trump ha viatjat avui a Texas per intentar contraprogramar la visita de la vicepresidenta.

L’expresident ha aprofitat la seva presència a l’Estat meridional per criticar l’actual política migratòria del govern demòcrata. El magnat ha acusat Harris d’estar “important un exèrcit d’immigrants quadrillers”. En aquesta línia, Trump ha afirmat que “som com un cubell de la brossa on la resta del món llença allò que no vol”. Segons ell, els altres països estan buidant “les seves institucions mentals i les presons”.

Harris ha retret al seu rival que compari els Estats Units amb unes escombraries i ha indicat que això és “un altre exemple de com menysprea el nostre país”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia