Política

ERC farà prosperar el veto als comptes de CiU al Senat

Els senadors d’ERC, integrats a l’Entesa Catalana de Progrés juntament amb PSC i ICV, vetaran els pressupostos generals de l’Estat quan arribin a la cambra alta. Així ho asseguren fonts de la formació republicana tot lamentant la impossibilitat d’haver aconseguit integrar un front per defensar els interessos de Catalunya al Parlament espanyol.

Les fonts consultades afirmen que si res no canvia durant els propers dies, es veuran obligats a votar en contra dels comptes del govern espanyol al Senat després que CiU anunciés aquesta setmana el seu rebuig al projecte. I és que, tot i estar dialogant tant amb la federació com amb el PSC i els ecosocialistes, s’han vist incapaços d’aconseguir una unitat negociadora a Madrid.

ICV no votarà amb CiU
Des d’Iniciativa, el seu portaveu al Senat, Jordi Guillot, avança que no donaran suport “a cap veto de la dreta” perquè consideren que, fent-ho, es convertirien en “un instrument del PP i de CiU”. Tot i que, al Congrés de Diputats, el portaveu ecosocialista, Joan Herrera, ja va presentar una esmena a la totalitat del projecte de llei.

De fet, amb el suport dels senadors d’Esquerra al veto, els escons d’ICV són prescindibles. A la cambra alta, la majoria s’aconsegueix amb 133 senadors. Els 123 del PP –descomptant la díscola d’UPN– sumats als 7 de CiU i als 4 d’ERC ja superen aquesta frontera.

Amb el suport al veto, la formació republicana mantindrà la mateixa posició que ja va adoptar durant la votació de les esmenes a la totalitat. Segons s’assegura des d’aquest partit, seria molt difícil facilitar el tràmit de la llei tenint en compte que no preveu les partides corresponents per reformar el sistema de finançament tal com dicta l’Estatut. No obstant això, haurien estat disposats a fer-ho en cas que s’hagués aconseguit un front català amb què s’hauria garantit no només el finançament sinó diverses millores al projecte.

Segons les fonts consultades, el front català no s’ha arribat a consolidar no només per la intenció de CiU de presentar finalment veto al Senat, sinó també per la incapacitat del PSC de pressionar els seus companys de partit i, en conseqüència, els responsables econòmics del govern espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.