Política

Esquerra i ICV demanen al govern que no accepti signar l’ERO de Nissan

La crisi i el desgast que comporta gestionar-la des del govern obliga els partits a posicionar-se i ha fet aflorar l’ànima sindicalista dels ecosocialistes, que veuen l’oportunitat de marcar perfil en relació amb els seus socis. Si fa uns dies s’erigia en la garantia que havia de “plantar cara al capital”, ahir el coordinador d’EUiA, Jordi Miralles, va instar el govern a rebutjar l’ERO que promou Nissan –i que pot comportar l’acomiadament d’uns 1.700 treballadors– perquè és “una provocació de la multinacional als treballadors”. També ERC va demanar a l’executiu de José Montilla que no firmi l’expedient, mentre que el PSC és partidari d’estudiar-lo i defensa el posicionament del president en la crisi. Les diferències entre els socis del govern, però, es mantenen de portes enfora perquè dins de la reunió de l’executiu d’ahir no van aflorar dissensions.

En una compareixença al faristol del Parlament el dia abans que els treballadors de Nissan es manifestin a les portes de la cambra –està previst que això passi aquesta mateixa tarda–, els socis dels socialistes catalans van deixar clara la seva postura i, a més, van anunciar que interpel·laran el president en la sessió de control d’avui sobre aquesta qüestió. L’oposició va criticar l’actitud de Montilla i va denunciar el “poc marge” del govern, que ara només pot decidir si accepta l’ERO o no. “Montilla i el tripartit arriben tard a tot arreu”, va censurar.

A la reunió del govern, un cop la consellera de Treball, Mar Serna, va informar de la situació, les intervencions van coincidir en la necessitat d’explicar bé a l’opinió pública la posició del tripartit davant d’un expedient al qual es veu una difícil sortida. En la roda de premsa posterior, la consellera de Justícia, Montserrat Tura, que ahir actuava com a portaveu, no va tancar les portes a la possibilitat que hi hagi una aproximació entre les parts en els pròxims 30 dies.

Saura no revisa el pacte

D’altra banda, en el seu habitual parlament inicial davant el gabinet, el president José Montilla va sortir al pas dels avisos que els darrers dies ha llançat ICV-EUiA sobre la revisió del Pacte d’Entesa i va advertir que ara que l’executiu afronta la segona part de la legislatura no és el millor moment per convertir en notícia els debats interns del tripartit.

Pel que sembla les paraules de Montilla van tenir efecte, perquè el conseller d’Interior, Joan Saura, no va demanar la revisió del pacte durant la reunió, tal i com s’esperava, i es va limitar a apuntar la conveniència d’adaptar les prioritats del govern a la situació de crisi.

La consellera Tura va sintetitzar la posició del gabinet davant la premsa assegurant que “no és necessària la revisió” del Pacte d’Entesa, sinó que n’hi haurà prou amb l’avaluació que ja es fa de manera ordinària del pla d’actuació de l’executiu. I punt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.