Política

La retirada de l’exèrcit rus de Geòrgia es fa esperar

MÓN

Oficialment Rússia va iniciar ahir la retirada de les tropes desplaçades a Geòrgia durant el conflicte bèl·lic pel control de la República secessionista d’Ossètia del Sud, tal com havia promès el cap del Kremlin, Dmitri Medviédiev, al president francès, Nicolas Sarkozy, que ha actuat de mediador en aquest conflicte.

Sarkozy argumentava ahir en un article al diari Le Figaro que la retirada “immediata” de les tropes russes de Geòrgia és un punt “no negociable” de l’acord d’alto el foc i que si no es compleix haurà de “convocar un Consell europeu extraordinari per decidir les conseqüències”. Pel president francès, que lamenta la intervenció militar “irreflexiva” de Geòrgia i titlla de “brutal” la resposta russa, ara cal determinar si l’actuació de Moscou inaugura o no un nou enduriment de Rússia a l’esfera internacional.

El vicecap de l’estat major rus, Anatoli Nogovitsin, va anunciar ahir a la tarda que “d’acord amb el pla de pau ha començat la retirada dels pacificadors russos i de les forces que se’ls han afegit”. L’agència russa Ria Novosti va informar que part del contingent militar rus havia sortit d’Ossètia del Sud.

Tbilissi, però, no va confirmar aquesta retirada. El ministeri d’Interior georgià va denunciar que l’exèrcit rus havia destruït una base militar a prop de Senaki. A més, la maquinària militar russa continuava a Igoïeti, a 35 quilòmetres de la capital, i controlava la carretera que uneix Tbilissi amb Gori i els accessos a aquesta localitat.

El president rus es va desplaçar a Vladikavkaz, la capital d’Ossètia del Nord, en el seu primer viatge a la zona pròxima al conflicte. Medviédiev va titllar les autoritats georgianes de “monstres polítics disposats a matar” i va dir que les seves accions no quedaran impunes. Al matí, Medviédiev ja havia alertat que Moscou tornarà a donar “una resposta demolidora” a aquells que gosin ofendre els ciutadans russos.

Abaixar el to
A diferència del seu homòleg rus, Mikhaïl Saakaixvili, va abaixar una mica el to d’aquests dies i va anunciar que Tbilissi estava disposada al diàleg amb Moscou “però la condició per fer-ho és la retirada de les tropes russes de Geòrgia”.

El líder d’Ossètia del Sud, Eduard Kokoïti, va declarar que la República està en contra de la presència d’observadors internacionals i va demanar a Moscou que instal·li una base militar al seu territori.

Des de Berlín, el viceportaveu del govern, Thomas Steg, va matisar les declaracions de la cancellera alemanya, Angela Merkel, quan va dir que “Geòrgia serà membre de l’OTAN si vol”. Steg va declarar que les “portes a l’OTAN” estan obertes, però que “en aquests moments Geòrgia no està en condicions d’ingressar-hi”. Steg va negar que Merkel hagi canviat d’opinió respecte a la passada cimera de l’OTAN.

El Pentàgon va acusar Rússia d’haver instal·lat míssils SS-21 a Ossètia del Sud, amb els quals es podria atacar Tbilissi, però l’estat major rus ho va negar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.