Política

20.000 persones reclamen un estat propi per a Catalunya en un Onze de Setembre festiu i sense incidents

Diada Nacional

El poeta Feliu Formosa, Premi Nacional de les Lletres Catalanes, ha llegit al final de la manifestació el manifest de Som una nació, volem Estat propi davant unes 20.000 persones, segons l'organització, que aquest Onze de Setembre han assistit a Barcelona a la convocatòria feta per 59 entitats independentistes. La manifestació ha sortit passades les cinc de la tarda de la plaça Urquinaona i ha acabat a l'avinguda dels Til·lers després de passar per l'Arc de Triomf i el passeig Lluís Companys. A la capçalera han destacat personalitats reconegudes com l'actor Joel Joan, el jurista López Tena o l'exlíder d'ERC i ara militant de CDC, Àngel Colom.

Els assistents han acabat la convocatòria cantant un poema musicat de l'activista i polític Vicenç-Albert Ballester (1872-1938), considerat el creador de la bandera estelada, símbol de l'independentismne.

El manifest que ha llegit Feliu Formosa recorda que aquest Onze de Setembre fa 294 anys que els Països Catalans van perdre les estructures d'Estat, la capacitat legislativa, el control econòmic dels recursos i l'oficialitat de la llengua. "Avui, malgrat que hem recuperat una part de les nostres institucions seculars, el marc jurídic i polític espanyol continua limitant el nostre benestar i el nostre desenvolupament cultural", diu el text.

El manifest alerta que "la llengua catalana perd força i prestigi i veu reduït el seu ús social", denuncia l'ofensiva cultural d'homogeneïtzació de les institucions espanyoles i l'espoli econòmic que pateix Catalunya que "afecta diàriament la vida de les persones" i reclama un "Estat propi". Entre les reivindicacions hi ha "infraestructures eficients i competitives, serveis de qualitat que no estiguin eternament saturats, no pagar com a primer món i que una part de la nostra ciutadania visqui en el quart món, competir internacionalment sense que ningú no ens veti, que el català sigui la llengua comuna, la llengua que uneixi tots els ciutadans i ciutadanes del nostre país, vinguts d’arreu del món, tenir la nostra pròpia veu en el concert de les nacions, una nació lliure, moderna, desenvolupada, justa, responsable, respectuosa, culta, oberta al món i orgullosa d’ella mateixa".

Entre les entitats convocants hi ha Sobirania i Progrés, Els altres andalusos, Catalonia Acord, la Casa d'Andalusia de Sant Boi, el Casal Argentí de Barcelona, el Col·lectiu Immi.cat, Catalunya Acció, la Plataforma pel Dret a Decidir, la Plataforma pro-Seleccions Catalanes, la Intersindical-CSC i la Comissió d'homenatge a la senyera estelada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.