Política

"La crisi fa inajornable la reforma del model de finançament", segons Castells

El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha advertit aquest dimecres el govern espanyol que la reforma del model de finançament és "inajornable". En aquest punt ha assegurat que "és exigible demanar a tothom voluntat política per fer-la possible". Castells ha aprofitat el debat a la totalitat als pressupostos de la Generalitat per al 2009 per insistir en la reclamació d'un nou sistema de finançament. El titular d'Economia ha destacat que l'actual model "ha fet el seu cicle" i ha reiterat que no preveu que l'any vinent no s'hagi acordat un nou sistema.

Durant la seva intervenció al Parlament, el conseller ha volgut subratllar que els pressupostos s'han fet amb l'antic model de finançament, que està, segons Castells, "extingit i en situació de pròrroga forçosa". Ha ressaltat que el govern català no preveu cap altre escenari que la previsió que l'any 2009 estarà en vigor el nou model de finançament que es desprèn de l'Estatut. En aquest sentit, ha ressaltat que "en el moment en què aquest fet es produeixi, el govern proposarà al Parlament les modificacions pressupostàries oportunes".

També ha destacat que els comptes estan condicionats per la crisi econòmica i la normativa d'estabilitat pressupostària, que "estableix limitacions apreciables dels nivells de dèficit i endeutament".

El conseller ha remarcat que l'actual finançament "penalitza clarament Catalunya i no dóna ni els recursos ni la capacitat de decisió que són justos". Castells ha indicat que "alguns han pretès que els moments de crisi no són els més apropiats per fer la reforma". Per ell, "és exactament al revés". "La recessió té un impacte proporcionalment més acusat en els nostres ingressos i converteix en més peremptòries i imprescindibles les polítiques socials que tenim la responsabilitat de prestar als nostres ciutadans", ha afegit.

Castells ha reclamat a "aquells que consideren prioritàries les polítiques socials", en referència al PSOE, "haurien d'abordar amb més urgència que mai la reforma del finançament". Per això, ha assegurat, "és exigible demanar a tothom voluntat política per fer-la possible".
 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.