Política

ERC colla el PSC

Els moviments del PSC en aquest joc d’estratègia en què amenaça de convertir-se el debat del finançament són examinats amb lupa des de fa setmanes per totes les formacions, però sobretot per un dels seus socis de govern, ERC. El principal partit de l’executiu s’hi juga molt, però els republicans de Joan Puigcercós també. Del grau de fermesa que siguin capaços de mantenir els socialistes catalans davant del PSOE en depèn en bona mesura que el tripartit acabi la legislatura, ja que és precisament l’actitud de José Montilla respecte del govern espanyol el que han qüestionat els detractors del pacte.

I és justament un dels artífexs d’aquest pacte el que fa dies que envia senyals en previsió d’una tardor moguda. Joan Puigcercós va haver de dir ahir fins a tres vegades que “no és una amenaça, perquè no m’agrada amenaçar”, però “si no hi ha una actitud clara, concisa i de defensa dels interessos de Catalunya, ens haurem de replantejar moltes coses”. En una entrevista a RAC 1, el president d’ERC va ser “clar i català” i, tot i que va reiterar que el tripartit és ara la seva aposta, no va descartar la convocatòria d’eleccions anticipades.
“S’equivocarà Montilla si vota els pressupostos de Zapatero”, va avisar al primer secretari del PSC, que, malgrat les ambigüitats de les últimes setmanes, descarta negar el suport al president del govern espanyol.

El finançament és, amb la llengua i el resultat de l’Estatut al TC, una de les “línies vermelles” que els republicans van marcar al govern després del congrés que va servir per triar una nova direcció. Malgrat que les vacances han allunyat aquella crisi interna en què quatre candidatures es disputaven la direcció i el rumb de la formació, els dirigents republicans tenen ben present l’últim any, en què, per exemple, la davallada electoral progressiva i la pressió dels sectors crítics –que censuren el pacte amb els socialistes– van forçar Puigcercós a deixar el govern per preparar a fons la seva candidatura.

També a l’horitzó hi ha ara una campanya interna, la del candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat. Si no hi ha cap marxa enrere imprevista, hi haurà com a mínim dos aspirants, Carod i Puigcercós. Per arribar-hi en condicions, el president republicà és conscient que el discurs i el missatge que enviï a la militància –que al capdavall és qui triarà el candidat en unes primàries– s’ha de començar a forjar en els pròxims mesos. Un discurs que ja no és solament de consum intern, atès que el destinatari final és l’electorat. Amb bona part de la classe política en ple descans estival, el líder republicà dedica aquests dies a preparar el nou curs. A l’avís a Montilla s’hi ha d’afegir la proposta de consulta per al concert de la setmana passada i la campanya que prepara ERC amb mobilitzacions per un finançament just.

Nova bilateralitat
Puigcercós, que creu que la pròxima proposta de Zapatero serà inassumible per a l’executiu català, es va mostrar partidari de continuar negociant al marge de l’acord a què previsiblement arribaran comunitats com Andalusia, Extremadura o Galícia, en una mena de bilateralitat a posteriori. En un sentit similar es va expressar Carod-Rovira, president en funcions aquesta setmana, que va demanar als territoris que volen acceptar la proposta del ministre Solbes que respectin que Catalunya no ho faci.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Biden demana la prohibició de l’arma amb què van disparar contra Trump

barcelona
Guerra a Europa

Rússia i Ucraïna intercanvien 95 presoners de guerra

Barcelona
regne Unit

Carles III presenta l’agenda reformista del nou govern laborista

barcelona
Tailàndia

Troben sis estrangers enverinats en un hotel de luxe de Bangkok

Barcelona
Política

Mor Alfons Llorenç, periodista i polític que va participar en la reconstrucció del País Valencià

judicial

El jutge del cas Pegasus no preveu amnistiar, per ara, l’exdirectora del CNI

barcelona
Memòria democràtica

Restituïm avisa que no renunciarà al nom de Salvat-Papasseit per a la plaça del Virrei Amat

Barcelona
Unió Europea

El TGUE conclou que la CE no va ser transparent sobre la compra de vacunes

Barcelona
política

Cinc grups reediten el cordó parlamentari contra l’extrema dreta

barcelona