Política

El Suprem tomba la sentència de l'operació Nova contra el terrorisme islamista

El Tribunal Suprem ha absolt 14 dels 20 condemnats per l'Audiència Nacional per pertinença a organització terrorista  detinguts durant l'operació Nova, i ha rebaixat de 9 a 2 anys la pena de presó imposada a un altre dels condemnats. L'alt tribunal només ha ratificat íntegrament les penes imposades per l'Audiència a  cinc dels imputats. Entre aquests, hi ha Mohamed Achraf, considerat el líder i ideòleg de la cèl·lula islamista que va crear a la presó de Topas a Salamanca.

El Suprem revoca d'aquesta manera bona part de la sentència que l'Audiència Nacional va dictar el febrer del 2008, en què va condemnar els 20 processats a penes d'entre 5 i 14 anys com a integrants d'una cèl·lula que havia intentat captar reclusos a les presons espanyoles mitjançant per a la jihad.

A 18 d'ells els va considerar responsables d'un delicte de pertinença a banda armada i a dos de col·laboració amb organització terrorista. En canvi, els magistrats ja no van considerar provat que planegessin atemptar contra l'Audiència Nacional, com afirmava la fiscalia. L'acusació, per tant, ja va ser rebaixada pel primer tribunal que va estudiar el cas, i ara el Suprem l'ha reduït al mínim.

La sentència del Suprem absol 14 dels 20 condemnats pel delicte de pertinença a banda armada. Es tracta de 14 homes condemnats a penes d'entre 7 i 11 anys de presó. I rebaixa de 9 a 2 anys de presó la pena per a un quinzè processat. Només als altres cinc els manté la condemna.

Quatre dels processats ja havien quedat en llibertat provisional tan bon punt les seves defenses van presentar un recurs al Suprem. L'Audiència Nacional ha aplicat aquest mateix dimarts la sentència del Suprem que l'obliga a rectificar, i ha ordenat immediatament l'alliberament dels absolts que encara continuaven a la presó.

L'advocat gironí Benet Salellas, representant de tres dels absolts, ha expressat la seva "màxima satisfacció" i ha assenyalat que la resolució posa en evidència que no hi havia proves contra els condemnats.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.