Política

El Tribunal Constitucional prohibeix la Llei de Consultes aprovada pel Parlament Basc

País Basc

El ple del Tribunal Constitucional (TC) va prohibir ahir a la nit, per unanimitat, el procés de consulta aprovada pel Parlament basc el 27 de juny. Després de diverses deliberacions, l’alt tribunal es va reunir ahir al vespre per emetre una resolució definitiva sobre els recursos presentats per l’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero i el PP contra la norma impulsada pel lehendakari, Juan José Ibarretxe.


La resolució anul·la la llei  de consultes perquè entén que formula un referèndum i davant d’això recorden que només l’Estat té competències per autoritzar-lo. Un altre element destacat pel TC és que la norma planteja una nova relació entre l’Estat i Euskadi, assumpte que subratllen que no només afecta els ciutadans bascos.

A mitjans de juliol, el TC ja havia acordat la suspensió cautelar de la llei, arran de l’admissió a tràmit dels recursos d’inconstitucionalitat contra la norma. El tribunal s’havia fixat un període de cinc mesos per resoldre el litigi, atès que la mesura de suspensió de la norma es va aplicar per a aquest període de temps.

Però el TC ha decidit no esgotar aquest termini. De fet, des de l’agost ja s’havia assenyalat que la sentència es donaria a conèixer al setembre i fins i tot fonts judicials ja havien deixar entreveure que aniria en contra de la llei basca. La imminent renovació de cinc membres de l’alt tribunal, incloent-hi la presidenta de l’òrgan, María Emilia Casas, ha forçat la immediatesa de la resolució.

El veredicte va ser acollit amb satisfacció per l’executiu espanyol. Fonts de la Moncloa van subratllar que la decisió confirma que la norma basca és “il·legal”. També des del PP  es va aplaudir la resolució alhora que s’emplaçava Ibarretxe a acatar-la.

Després d’una llarga polèmica, la llei basca havia pogut tirar endavant amb el suport de les tres formacions de govern –PNB, EA  i IU-EB– i d’un parlamentari d’EHAK. La resta de diputats d’aquest grup van abstenir-se, fet que va facilitar la majoria necessària perquè prosperés la llei de consultes. Ara, però, el TC la prohibeix definitivament.

Decisió d’Ibarretxe
Això no treu que el president d’EA, Unai Ziarreta sentenciés ahir a la nit que, “digui el que digui el TC, la societat basca sempre tindrà l’última paraula”. Més enllà de les expressions de queixa dels partits impulsors, el govern basc haurà de decidir què fa davant aquesta prohibició. L’executiu d’Ibarretxe analitzarà les possibles respostes en una reunió extraordinària avui al matí. A dos quarts de dotze, el lehendakari farà una declaració institucional. Ahir a la nit fonts del seu govern es van limitar a dir que la justícia ha deixat passar “l’oportunitat de demostrar la seva independència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona