Política

El nobel de la Pau demana a Obama que doni prioritat al Pròxim Orient

El premi Nobel de la Pau 2008, l'expresident de Finlàndia Martti Ahtisaari, ha instat avui el president electe d'EUA, Barack Obama, a donar prioritat "alta" al conflicte del Pròxim Orient, que ha qualificat com al "major repte" actual per la pau.

La resolució dels conflictes és una qüestió de "voluntat", tots poden ser resolts i no hi ha excuses per "eternitzar-los", ha assenyalat Ahtisaari, que ha criticat la "passivitat" i "impotència" de la comunitat internacional en algunes situacions.

Durant el seu discurs a l'Ajuntament d'Oslo en rebre el premi, Ahtisaari ha demanat també a la UE, Rússia i la ONU que "es comprometin per trobar una solució a la crisi que s'estén des d'Israel i Palestina fins a l'Iraq i l'Iran".

Ahtisaari també ha dit que es podria incrementar el número de forces de l'OTAN a l'Afganistan, però només si això portés a una solució política del conflicte al país.

El Comitè Nobel Noruec ha guardonat Ahtisaari pels seus "importants esforços en diversos continents i durant més de tres dècades per resoldre conflictes internacionals", sobretot a Namíbia, Kosovo i la regió indonèsia de Aceh.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.