Política

Zapatero creu que s'ha d'aplicar l'Estatut amb "lleialtat i sentit de l'equilibri"

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha apuntat aquest dimecres en una conferència amb motiu del 30è aniversari de la Constitució Espanyola que tot i que l'aprovació de l'Estatut "no va ser un procés políticament fàcil", es va "respectar la lògica constitucional, el diàleg entre parlaments i el paper decisiu final de les Corts Generals", i per tant que "el que ara toca, com amb tots els altres estatuts, i sense perjudici del que estableixi el Tribunal Constitucional, és desenvolupar-lo amb lleialtat i amb sentit d'equilibri".

El president espanyol ha fet aquestes manifestacions en una intervenció al Centre d'Estudis Constitucionals de Madrid en què ha destacat el paper de la Constitució Espanyola en l'establiment de les llibertats i la democràcia, el reconeixement del pluralisme i l'articulació de l'Estat de les autonomies

En aquest marc, ha destacat que en la passada legislatura es van assolir els "mínims històrics de conflictivitat jurisdiccional entre l'Estat i les comunitats autònomes" i hi va haver "un diàleg institucional més intens i freqüent que mai entre les institucions de l'Estat i els representants de les comunitats". A més, ha afegit, es van reactivar les conferències sectorials, es va posar en marxa de nou un òrgan com la conferència de presidents.

No toca reformar la Constitució
Zapatero també ha abordat el debat sobre la reforma de la Constitució, un element que el seu executiu va posar sobre la taula la passada legislatura i que ha acabat aparcant per manca d'un consens clar.

Segons el president espanyol la reforma "només seria prudent i oportuna amb un consens bàsic de partida" que "comprengués els dos grans partits" de l'Estat, el PP i el PSOE, però "no només ells". En aquests moments, ha afirmat, "no hi ha un clima polític propici per posar en marxa el procediment de reforma significatiu de la Constitució".

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.