Política

L'acord català agonitza

Finançament

La possibilitat de tancar una proposta unitària catalana sobre el nou finançament ha entrat en via morta. Els recels entre el tripartit i CiU sobre el bloqueig de l’acord augmenten dia rere dia però ni el govern ni la federació volen aparèixer com els autors de la trencadissa.

El màxim negociador del govern català del nou model de finançament, Antoni Castells, va ser l’encarregat de visualitzar ahir el distanciament responsabilitzant la federació que la proposta catalana no es concreti. Segons Castells, donar ultimàtums, com va fer CiU la setmana passada posant com a data límit el dia 30, és arruïnar les negociacions.
El conseller d’Economia va trencar l’hermetisme que l’ha envoltat des del 9 d’agost per carregar contra les declaracions de dirigents de CiU que considera “poc conciliadores” i que creu que no ajuden. Castells va revelar que va entregar a CiU el 4 d’agost un document que anava més enllà dels criteris bàsics exposats a l’abril i que encara està esperant que li diguin el què.

Documents sense xifra
La federació va respondre amb un altre document. Al text de l’executiu no hi havia, segons Castells, cap xifra sobre l’estimació de diners que hauria de rebre Catalunya amb el nou finançament. Ho va justificar adduint que no es pot anar a negociar a Madrid “encadenat a una xifra”. La federació, però, sosté que no donarà un xec en blanc.

Malgrat aquest escenari de bloqueig, Castells va assegurar que es donen totes les bases perquè hi hagi un acord immediat... si la federació nacionalista vol. Per això, va fer una nova crida per treure la proposta de l’agonia i refer la unitat abans del debat de política general de dimarts que ve.

L’executiu sosté que la unitat enforteix la seva situació negociadora davant Madrid en un moment que les posicions entre el govern de José Montilla i el de José Luis Rodríguez Zapatero segueixen “allunyades”. Els esculls continuen sent el canvi de model i l’augment de la quantia de diners que hauria de percebre Catalunya. El gabinet de Montilla accepta que el resultat sigui gradual i garanteixen a CiU que no acceptaran un mal acord.

Castells és partidari que el PSC jugui “totes les cartes que té” a Madrid per aconseguir un nou finançament per a Catalunya i obre així la porta al paper que puguin fer els 25 diputats del PSC al Congrés en la votació dels pressupostos de l’Estat o el paper que puguin jugar els ministres catalans.

Des de CiU, Artur Mas va acusar el PSC de “boicotejar” l’acord un cop han vist que “s’hauran d’acomodar al que vol el PSOE”. La federació nacionalista considera que el govern busca “penjar-li el mort” de l’ara per ara fracàs de la proposta unitària. Mas va assegurar en tot cas que no serà la seva formació la que trenqui la unitat.

Qüestió de voluntat
Des d’ERC, el secretari general, Joan Ridao, també percep que alguns dirigents del PSC “han baixat la guàrdia” i “veuen prioritari no molestar el PSOE amb posicions enfrontades”. El líder dels republicans, Joan Puigcercós, emplaça el PSC a elegir entre mantenir les relacions amb el PSOE o apostar pel govern. Esquerra veu que les propostes del tripartit i CiU casen i que només falta voluntat política per vèncer algunes reticències internes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.