guerra a europa
Les noves autoritats de la UE refermen des de Kíiv el suport a Ucraïna
Costa, Kallas i Kos viatgen a la capital ucraïnesa el primer dia de mandat per esvair dubtes sobre el compromís dels 27 amb el país
El nou president del Consell Europeu, António Costa, ha començat aquest diumenge el seu mandat amb un viatge a Kíiiv per mostrar el suport “indestructible” de la Unió Europea a Ucraïna, juntament amb l’alta representant de la UE per a Afers exteriors, Kaja Kallas, i la comissària europea per a l’Ampliació, Marta Kos. “Des del primer dia de la guerra, la UE ha estat del costat d’Ucraïna. Des del primer dia del nostre mandat reafirmem el nostre suport indestructible al poble ucraïnès”, ha dit Costa en un missatge a les xarxes socials en arribar a Kíiv i recollit per Efe.
La nova cap de la diplomàcia europea, per la seva part, ha deixat clar que “la Unió Europea vol que Ucraïna guanyi aquesta guerra”. “Farem el que calgui per aconseguir-ho”, ha afirmat l’exprimera ministra estoniana en un altre missatge a les xarxes socials.
El missatge que els tres porten a les autoritats de Kíiv és “poderós: Ucraïna, pots comptar amb el suport ferm i indestructible d’Europa en el seu camí cap a la llibertat, la pau i un futur plenament europeu”, ha dit Kos, per a qui és un “honor” iniciar la seva nova missió a la capital ucraïnesa.
Aquesta visita d’alt valor simbòlic es produeix el mateix dia que comença oficialment el mandat de Costa com a nou president del Consell Europeu i s’estrena també la nova Comissió Europea del segon mandat de Ursula von der Leyen. “Tots anhelem la pau. Especialment l’atribolat i heroic poble ucraïnès. Però la pau no pot significar la pau d’un cementiri. La pau no pot significar capitulació. La pau no ha de recompensar l’agressor. La pau a Ucraïna ha de ser justa, duradora i basada en el dret internacional”, va dir Costa en la cerimònia de traspàs de poders amb el seu antecessor, Charles Michel, el divendres passat a Brussel·les. El socialdemòcrata portuguès va assenyalar llavors que “aquesta guerra es desenvolupa en sòl europeu, però estan en joc els principis universals consagrats en la Carta de les Nacions Unides: el dret dels pobles a l’autodeterminació, el dret de les nacions a triar el seu propi futur i el respecte per la integritat territorial i les fronteres estatals”.