Política

Zapatero y Rajoy acorden revisar el sistema de pensions

Havien de parlar de les mesures excepcionals per salvar la banca, dels pressupostos generals de l'Estat i del Tribunal Constitucional, i només s'han posat d'acord a crear una mesa sobre reformes estructurals i a convocar el pacte de Toledo per revisar el sistema de pensions. Aquest ha estat el resultat de l'esperada reunió entre el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el president del PP, Mariano Rajoy.

A la sortida de la trobada, que ha durat una hora i mitja, cada un ha fet una compareixença davant la premsa. Zapatero ha dit que la reunió ha estat "positiva" i que hi ha hagut una "entesa àmplia". Rajoy ha explicat, en canvi, la llista de retrets que ha fet al president espanyol, especialment pels mecanismes de control sobre les mesures especial d'ajut al sistema financer aprovades pel govern. "No podem deixar només en mans del govern la compra de títols als bancs per valor de 50.000 milions d'euros. El govern decidirà pel seu compte què compra, a qui li compra i a quin preu, i només vol donar explicacions al Parlament cada quatre mesos, quan les decisions ja estiguin preses", s'ha queixat el popular.

Rajoy també ha reiterat a Zapatero que està en desacord amb els pressupostos generals de l'Estat per al 2009. "No tan sols no aborden la crisi, sinó que l'empitjoraran. Per això li he demanat que retiri aquests pressupostos", ha dit el popular.

Finalment, l'únic acord que s'ha concretat és que es crearà una mesa per estudiar reformes estructurals, entres les quals n'hi hauria de referides al transport, segons ha avançat Zapatero. I l'altra decisió presa és la de convocar el pacte de Toledo, amb la intenció de reformar el sistema de pensions, tot i que no se sap en quin sentit. 

El president espanyol ha garantit, però, que actualment les pensions estan assegurades perquè la Seguretat Social té 60.000 euros de superàvit. "Ara podem apujar les pensions mínimes, però qualsevol govern responsable ha de pensar en les pensions dels propers 15 anys, i ara és un moment factible per parlar-ne perquè els sindicats i els empresaris hi estan d'acord", ha argumentat. Per Zapatero cal obrir "una nova fase del pacte de Toledo".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.