Política

La commemoració per l'afusellament de Lluís Companys, marcada per la polèmica

Les dues marxes de torxes que militants d'ERC i de CDC han fet a les 6h del matí al Castell de Montjuïc han obert aquest dimarts els actes per recordar l'afusellament de Lluís Companys, avui fa 68 anys.

La commemoració coincideix aquest any amb la polèmica que ha generat la petició que la néta de Companys, Maria Lluïsa Gally, ha presentat al govern espanyol per aconseguir la reparació de la figura moral ètica i democràtica del seu avi, un primer pas perquè el Tribunal Suprem tramiti la nul·litat del judici militar que el va sentenciar sense garanties. Gally va presentar la petició aquest dimarts al ministre de Justícia, Mariano Fernández Bemejo, acompanyada del conseller de l'Interior, Joan Saura.

Des d'ERC s'ha criticat el govern espanyol perquè fa tres anys ja va prometre l'anul·lació del judici del president català. Des de CiU, Artur Mas ha demanat que "no es faci partidisme" de la figura de Companys i ha ha qualificat de "molt lamentable" la baralla de "pati de col·legi" entre els socis del tripartit per apropiar-se de la figura del president català. Per la seva banda, el conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, ha respost a les crítiques que aquests dies ha rebut d'ERC assegurant que Companys "és una figura de tot el poble que no pot ser patrimonialitzada per ningú".

El president de la Generalitat, José Montilla, ha promès que la Generalitat farà "tot el que sigui jurídicament necessari i políticament convenient" per aconseguir l'anul·lació del judici sumaríssim a Lluís Companys, i ha assegurat: "Arribarem fins al final i ningú ens pararà".

Montilla ha assegurat que el govern treballa perquè aquesta reparació "definitiva" arribi "al més aviat possible". Segons el president català, només quan arribi aquest moment es podrà afirmar que "les velles ferides de la seva mort s'han tancat definitivament".

La marxa de torxes
Era el 15 d'octubre de 1940 a les 6h del matí en el fossar de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc quan Companys va rebre els trets que van acabar amb la seva vida. Com cada any, militants d'ERC han recordat aquell moment pujant amb torxes fins al mur on va morir. Una senyera i una gran fotografia de Companys han acompanyat l'acte d'homenatge al castell.

La commemoració coincideix aquest any amb la polèmica que ha generat la petició que la néta de Companys, Maria Lluïsa Gally, ha presentat al govern espanyol per aconseguir  la reparació de la figura moral, ètica i democràtica del seu avi, un primer pas perquè el Tribunal Suprem tramiti la nul·litat del judici militar que el va sentenciar sense garanties. Gally va presentar la petició aquest dimarts al ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, acompanyada del conseller d'Interior, Joan Saura.

Aquest dimecres al matí, durant l'acte d'homenatge al fossar de Montjuïc, el president d'ERC, Joan Puigcercós, ha tornat a reclamar  l'anul·lació del judici a Companys i ha recordat que fa tres anys Maria Teresa Fernández de la Vega "es va comprometre a revisar la causa de Companys", una promesa que ha quedat clarament "en l'oblit".

Pel president d'ERC, "el govern espanyol, en 31 anys de democràcia, encara no ha assumit que el franquisme va ser un règim totalitari" i ni PSOE ni PP "no han assumit que cal donar la volta a aquesta situació" i fer un "reconeixement real a totes les víctimes de la dictadura, que van patir l'exili o la presó, o a les famílies dels morts que encara estan buscant les restes dels seus familiars".

Des de CDC, Jordi Caminal, secretari general de la JNC, ha criticat Joan Saura i l'ha acusat de fer el "ridícul" a l'hora de demanar la reparació de la figura al ministre de Justícia. "En lloc de fer el ridícul hauria de pensar per quina causa va morir Companys i així potser es posaria a defensar amb ungles i dents l'Estatut de Catalunya".

Els actes de commemoració de la mort del president català continuaran al llarg del matí amb l'ofrena foral que una delegació del govern, encapçalada per José Montilla, farà a la tomba de Companys, al cementiri de Montjuïc.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona