Política

Castells convoca per darrer cop CiU mentre ERC pressiona

Finançament

El debat de política general s’acosta i els partits catalans continuen sense concretar la seva suposada unitat davant la negociació del finançament. I, esclar, els nervis estan a flor de pell. Govern i CiU insistien ahir a tirar-se els plats pel cap i acusar-se de la falta d’acord sobre una negociació que, segons l’Estatut, s’hauria d’haver tancat el 9 d’agost. Mentrestant, ERC intenta recuperar l’acollidor confort de l’equidistància i responsabilitza els partits grans de la falta d’entesa. La resposta de l’executiu va ser ahir insistir en la voluntat d’arribar a un acord amb CiU abans que a les cinc de la tarda de dimarts vinent el president José Montilla obri el debat de política general. La cita per negociar serà a finals d’aquesta setmana.

Esquerra té clar que no es pensa empantanegar en un acord en què CiU se’n renti les mans. El líder de la formació, Joan Puigcercós, va advertir públicament al migdia des del faristol del Parlament que el seu partit no donarà suport a una resolució sobre finançament al debat de política general que no sigui unitària. Gairebé a la mateixa hora els republicans haurien llançat el mateix avís en la reunió del govern, a través dels consellers Josep-Lluís Carod i Josep Huguet, que van subratllar que CiU no pot quedar al marge del nou acord.

Darrera reunió
En un intent de fer més païble el tràngol negociador, el número dos d’Economia, Martí Carnicer, i el negociador de CiU, Francesc Homs, van dinar plegats. L’objectiu de la cita era convocar els nacionalistes a una nova reunió que s’hauria de celebrar a finals d’aquesta setmana. Segons la nota que la conselleria va fer pública, la base de les converses serà el document Disseny del model de finançament de la Generalitat de Catalunya que el passat mes de juliol el tripartit va enviar a la formació que lidera Artur Mas i en què es xifra en 12.672 milions d’euros la quantitat de més que l’Estat ha d’aportar a les autonomies.

Aquest text resulta, a parer de la conselleria d’Antoni Castells, una “base idònia” per arribar a un acord, ja que recull “tota l’ambició continguda a l’Estatut”. Res més allunyat del que pensa CiU. El portaveu parlamentari nacionalista, Oriol Pujol, acusava a la tarda el tripartit de no situar com a prioritaris punts essencials del text estatutari, com ara l’ordinalitat i la famosa cistella d’impostos.

A mesura que propostes i contrapropostes van i vénen, la xifra de recursos addicional que se suposa que hauria de rebre Catalunya no fa més que encongir-se. On fa tot just unes setmanes es parlava de 5.000 milions, dilluns la Cambra de Comerç parlava de 1.794. Ahir s’especulava amb xifres que havien perdut tot un dígit...

La pudor de socarrim que comença a desprendre l’assaig de negociació unitària va provocar que el conseller Huguet descrivís CiU i PSC com “dos partits especialistes en rebaixes estatutàries i que es barallen fins i tot a l’hora de defensar un pedaç de finançament, de forma patètica”. Tota una confessió venint d’un membre del govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.