Política

La UE sacrifica la seva eficàcia per salvar el Tractat de Lisboa

Món

Els irlandesos aprovaran el Tractat de Lisboa abans del novembre que ve, però la resta de socis hauran de pagar un preu altíssim: la Comissió Europea no podrà reduir el seu nombre de comissaris i no guanyarà l’eficàcia i la neutralitat que preveia la reforma.

El premier irlandès, Brian Cowen, amb la popularitat per terra, no podia tornar a l’illa sense aconseguir que Dublín pugui mantenir la seva cadira a Brussel·les. I ahir el president francès, Nicolas Sarkozy, va ajudar-lo a convèncer la resta d’homòlegs.
A Brussel·les continuarà havent-hi almenys 27 comissaris, un per cada Estat membre, i la Comissió encara creixerà més si Croàcia, Macedònia i alguns països més acaben adherint-se al club.

Més lluites internes
Això obligarà a fer un esforç creatiu i seguir inventant nous ministeris de baix perfil i contingut, com el de Protecció del Consumidor o el de Multilingüisme, completament buit de competències, que la UE ja es va haver de treure de la màniga el 2007 per asseure Bulgària i Romania al Berlaymont, seu de l’executiu comunitari.

Les lluites internes es multiplicaran i s’ofegarà cada cop més l’acció de la Comissió. El pla B de la fallida Constitució Europea preveia que, a partir del 2014, només dos terços dels Estats de la UE poguessin tenir un comissari alhora, en aquest cas 18 cadires que haurien d’anar rotant: així no representarien els interessos estatals, sinó els del conjunt del bloc.

Però si cada capital pot mantenir la seva parcel·la, seguirà utilitzant-la per frenar les polítiques que no li agradin, alentint així cada cop més l’acció de l’executiu comunitari. Fins i tot el vigent Tractat de Niça, aprovat el 2001, preveu aquesta reducció de comissaris. Bèlgica, Holanda i Luxemburg, que es resistien a cedir davant els irlandesos i a sacrificar l’eficàcia de la Comissió, no van poder frenar ahir Sarkozy.

Els irlandesos ho tornaran a provar, ara que els Vint-i-set s’han assegurat que no tindran arguments per tornar a equivocar-se de papereta. Cowen repetirà la consulta abans del novembre, quan s’ha de renovar la Comissió, i després que la resta de socis li hagin donat garanties que el tigre celta podrà mantenir el seu baixíssim impost de societats, clau per afrontar una crisi econòmica voraç amb l’illa, així com la seva neutralitat internacional i la seva legislació contrària a l’avortament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.